Разходка и нощувки в Местре

Здравейте,

Послушах съвет от една тема във Фото Форум и така за екскурзията ни във Венеция, избрахме да спим в Местре. Изборът беше отличен. Местре е градът, който се намира на континенталната част („на сушата“), най-близо до Венеция. Разстоянието до туристическата част на Венеция е около 10км и с градския транспорт отнема около 20 минути.

Предимствата на Местре пред Венеция са няколко:

 1. На първо място цената – хотелите в Местре са два-три пъти по-евтини от тези във Венеция за еднакви условия;
 2. Шум – във Венеция има постоянна върволица от хора и тъй като целият град е една голяма забележителност, по всички улички има много хора;
 3. Климатици – при първоначалните ми проучвания установих, че в много хотели във Венеция няма климатици;
 4. Удобен градски транспорт – до хотела в Местре може да се стигне с градски транспорт, а във Венеция има вероятност да ползвате вапорети (корабчетата от градския транспорт) и пак да повървите доста до хотела. Повярвайте ми, не искате да се качвате в препълнена вапорета с куфар от 22кг плюс два ръчни багажа от 10кг.

Хотелът

Искам да кажа и няколко думи за хотела, в който бяхме отседнали, а именно Hotel Adria ***. Цената за стаята, която платихме през booking.com беше 75€/ден с включена закуска. Персонала беше много мил, обясниха ни всичко – от къде да си купим карти за градския транспорт, до колко часа и кои линии ни отвеждат директно във Венеция, както и всичко друго каквото ни интересуваше. Стаята беше чиста, изглеждаше скоро реновирана. Чистачката си вършеше прекрасно работата. Единствено имам една много дребна забележка за закуската – беше малко скучна и нямаше никакво месо 🙂 Бих казал, че този е най-добрия *** хотел, в който сме отсядали досега.

Градски транспорт

Градският транспорт е много добре уреден. Автобусите не закъсняват и на нашата спирка идваха на всеки 20 минути (на кръгъл час +1 мин). Използвахме карти за градския транспорт, които не са никак евтини, но във Венеция кое ли е.  За повече информация и закупуване може да погледнете сайта VeniceConnected.com. Нашата карта беше за 72 часа (35€), защото имахме тридневен престой. Картите позволяват неограничен брой използвания на градския транспорт (за който билета е 1,50€) и на вапоретите (които са доста по-скъпи – 7€ за билет валиден 1ч). Ние пътувахме поне по два пъти на ден от и до хотела, така че това е най-достъпния вариант. Използвахме и същите карти, за да отидем до островите Мурано и Бурано, но за тях по-късно.

Транспорт от/до летището

Летяхме с нискотарифната авиокомпания WizzAir и затова кацнахме на летището в Тревизо, а не на Марко Поло, което е доста по-близо. Има доста начини да се придвижите от Тревизо до Местре, но най-удобният начин е чрез автобусите на Barzi Bus Service. Забавно е, но „Barzi“ наистина са „бързи“. Както самата им реклама казва, те използват магистралата, за разлика от автобусите на ATVO, които не ползват платения път и обикалят доста повече. Barzi стигат за 40 мин, а ATVO за 60-70мин, а при еднаквата цена за билет от 7€, изборът е ясен. Автобусите и на двете фирми спират първо на Централна гара в Местре и след това във Венеция.

Градът

Местре е малък град, но близостта му до Венеция най-вероятно е оказала голямо влияние върху облика му. Всичко е подредено, уредено, чисто. Навсякъде има балкони с много цветя. Центърът на града представлява един площад и една главна улица. Има и голяма катедрала от 17-ти век. Успяхме да влезем вътре, но имаше служба и бързо се изнесохме. Има и часовникова кула. С това забележителностите се изчерпват. Не знам дали имаше някакъв периодичен пазар или панаир, но на центъра имаше опънати доста шатри, в които се продаваха от месо, сирена и вина до дрехи. Ето и няколко снимки:

Следва: Забележителности във Венеция.

16 thoughts on “Разходка и нощувки в Местре

 1. Когато ходих до Венеция и аз не спах там – бяхме в Новента ди Пиаве – малко селце в околността но много приятно и хотела беше на ниво. Всъщност бяха 2 близнаци 3 и 4 звезди но почти нямаше разлика в нивото на обслужването. Ако не се лъжа бяха Base to stay / Base to work… Вярно по-далече е от града но си струва.

 2. Предстои ми пътуване до Венеция и също ще спя в Местре и искам да попитам за превоза от Тревизо до гарата в Местре. Изчетох доста форуми и каквото намерих из интернет за Венеция, но Вие единствен споменавате за друг превоз от летището- Barzi Bus Service , освен компанията АТVO. Може ли повече подробности за тази компания

  1. На летището има тяхно гише, цената за билет е същата, само са по-бързи. Всъщност аз видях информация за Barzi на официалния сайт на Венеция за туристическа информация.

 3. Искам да попитам от Местре гарата до Венеция как мога да стигна? От къде се хваща този градски транспорт и важи ли до Венеция?

  1. Местре и Венеция са с общ градски транспорт. В зависимост в коя част на Местре сте, може да стигнете до Венеция и без да сменяте транспорта. Няма допълнителна цена за автобусите до Венеция. Излизате от гарата и на автобусната спирка хващате подходящ номер автобус и сте там.

 4. Благодаря! Ще споделя каква е моята идея и се надявам за съвет, понеже никога не съм била в Италия. Резервирала съм билети до Милано и понеже сме 5 дни там ми се иска единият ден да отскочим до Венеция и започнах да разглеждам влаковете до там. От Милано до Венеция – обаче гара Местре намерих доста евтини билети от http://www.trenitalia.com/trenitalia.html все още не съм закупила, а и не ми е ясно как става, та сега разучавам. Мисля рано сутринта да тръгнем от Милано и към 9 – 10 да сме в Местре и оттам да се разходим до Венеция и после към 19 часа обратно. Интересува ме дали знаете колко струва транспорта от Местре до Венеция и ако резервирам и платя веднага билетите от сайта на железниците сега няма да имам проблем после на място? Давам пример за цена май месец 9 евро в едната посока – възможно е нали (това са ограничени места супер икономични) ?

  1. 5 дни в Милано сигурно ще е малко скучно 🙂
   Цената на влака е много добра. Резервирайте смело. Цената от Местре до Венеция, както пише в публикацията е 1,50 евро 🙂

 5. Здравейте, искам да попитам тъй като видях, че сте ползвали карта за пътуване във Венеция за 72 часа – как ги отчитат тези часове – от момента, в който се чекирате за първи път и важи 72 часа или това са 3 календарни дни (ако я чекираме в 13,00 ч. първия ден то половината ден ще ни е минал 🙂 )?

  1. Ако няма промяна, би трябвало да са валидни от първото чекиране, не от покупката, нито за календарните дни, за 72 часа.

 6. Здравейте ,организирам пътуване до Италия -Венеция и искам да запитам няколко неща..1. Няма ли да излезе по евтино ако си вземе кола под наем.Има ли къде да се паркира в Венеция..? И Местре ли е най близкото място до Венеция .или Тревизо е по удобно за пътуване..?

 7. Здравейте,
  много подробна информация давате за всичко. Благодаря :). Исках да попитам за картите Venezia Unica. Мисля да закупя две такива карти за градския транспорт, но като допълнения се предлага и достъп до някои забележителности във Венеция. Аз харесах един вариант, но не съм сигурна дали е удачно с оглед на много големите опашки пред някои забележителности. Т.е., знам, че имайки тези пропуски, избягваш чакането пред гишетата за билети, но има ли опашки пред входовете на Двореца на Дожите, например? Избягва ли се тази конкретна опашка, влиза ли се с предимство ако имаш тези пропуски?
  Защото не ми се ще да губим време в чакане и т.н..
  Мерси предварително.

 8. Двореца на Дожите си заслужава, има много живопис и фигури по стените и тавана. няма опашки влиза се за 10евра мисля беше
  Кулата е интересна на площада там има такса- само избягвайте 12 -13 ч
  че звука камбаната може да ви оглуши ако сте горе , иначе се вижда яко целия град
  Сан Марко самата катедрала – има венициански плочки, и фамозните 4 коня които Наполеон е откраднал , после са ги върнали така конете вече станали 8 @ за вход се плаща да ги видиш, едно време бяха безплатни конете @ Атракцията на самия площад са гълъбите – продават х2 евра торбички с зърна, и гълъбите кацат по ръката, по гърба , навсякъде – стават супер снимки .

  Не бях пил кафе по скъпо досега но кафето, капучиното и шоколада в истинските заведения си заслужават цената 10 евра @ За пица – малко съм разочаровен- че преди платих в едно заведение 90 лева трансферирани от Евра, с карта, бях възмутен за 2 пици и 2 бири, и защото се скарахме – пицата беше без кетчуп и сосове @, поръчах си кетчуп – и келнера ми донесе един БУРКАН омния, ужас @, след което излезе и готвачо@ да видел кой сме ние че не харесваме Италианската му „пица“, къв бил проблема – ми сухи им са пиците – не кат в българия @ хахаха
  Иначе бих препоръчал едно крак-мак ресторанче , такова като закусвалня- ударихме по една лазяня беше чудестна !! !
  – точно на канала – отстрани на Моста Реалто на автобусната станция-лодките @
  Иначе хубаво е да си приготвите по 2-5 евра за бакшиши, взимат 10% отгоре келнерите… В Италия ще се разочаровате от келнерите- роптаят и са отвратителни и разглезени от американци и европейци, щот ония яко плащат.
  Лодките са на пазарлък – от 50 до 100 евра ; транспорта е регулярен с лодка се стига навсякъде.
  Ние сме отсядали с кола и на Лидо ди Жизоло(Lido di Jizolo) – това е курорт на 20 км пред Венеция- с много е стравнително евтини хотели, но през лятото там е пълно с немци и туристи…които закусват като руснаците, кат невидели храна. Ходи с корабче от пристанището на селцето, взима се бус за 3-4 спиркии оттам за 30-40 мин сте на площада Сан Марко. пътуването е приятно виждат се почти всички островчета и сгради.
  Бих препоръчал един друг хотел в топ „центъра“ на Местре – името му е „Венеция“ , старинен но с дизаин и стаите са по 97 евра за семейство
  хувавото е че има пред него безплатен паркинг ! Базара по Коледа е интересен и е пълно с хора, има много магазинчета за мода.
  Отзад има МОЛ на 4-5 етажа. Ресторанти за хапване трудно се откриват…в Местре, вечер, особенно ако сте закъснели. Ние след 30мин лутане намерихме неква дюнерджийница по една от главните улици, случайно @

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.