Разходка и забележителности във Виена

Здравейте,

Дойде време за вече традиционната ежегодна разходка до някой близко разположен европейски град (да се надяваме, че скоро ще бъдат не само европейски). По стечение на обстоятелствата избрахме Виена. Всичко беше планирано по-малко от месец преди заминаването, но все пак успяхме да намерим евтини билети – red ticket от Австрийските авиолинии. За хотел се спряхме на Ibis Wien Messe, който е много близко до Пратера (увеселителния парк с Виенското колело) и е на 2 спирки с метрото от центъра, където са съсредоточени почти всички забележителности.

Градски транспорт

Искам да споделя няколко думи за обществения транспорт във Виена – невероятно организиран. Както в Берлин, така и във Виена железопътния транспорт е разделен на U-bahn (метро) и S-bahn (влакове).

Метрото е концентрирано в центъра и има 6 метро линии, които се пресичат на много спирки. Много е удобно за обикаляне из забележителностите. Мотрисите се движат на 3-5 минути и почти винаги е достатъчно празно, за да си намерите място за сядане (за разлика от метрото в София). Спирките са разположени близко една до друга, има спирки на под 500 метра една от друга, така че можете да излезете винаги максимално близо, до мястото, което желаете.

Влаковете са друг много популярен транспорт. Линиите на влаковете са доста повече, но ако се разтърсите в Интернет, ще намерите и подходяща карта. Ние лично използвахме две линии – S7 и S9. Първата ходи от летището до нашия хотел за скромната сума от €3,60, а втората я ползвахме да ходим до Südbahnhof, южната ЖП гара. От тази гара се хваща влака за Братислава, но за него по-късно.

Градския транспорт предлага много варианти за карти за движение из влаковете. Най-изгодна е седмичната карта за €14, като можете да използвате всички видове транспорт. При нея особеността е, че може да се активира, когато и да е през седмицата, но е валидна само до края на седмицата, т.е. неделя, 23:59h. Единичен билет струва €1,80, а има варианти за закупуване на 24h, 48h, 72h и други карти. Интересното за мен беше, че всички са обединени с общото име ticket, докато на други места ползват думата pass за картите. Горещо ви препоръчвам да си купувате картите и билетите от информационните будки на OBB (Виенското БДЖ 🙂 ) Причината, е че, ако имате карта за градския транспорт, примерно 7 дневната карта, билета ви до летището няма да е €3,60,  а само €1,80, тъй като си заплащате само извънградската част от пътуването. Куул, а?

Забележителностите

При предишното ни пътуване до Барселона описах програмата по дни, защото Барселона е доста по-голяма и почти не сме повтаряли местата, които сме посещавали, но във Виена разстоянията не са толкова големи и почти всичко е концентрирано в центъра, затова ще опиша най-известните забележителности с кратък текст, който съм изнамерил в Интернет и ще пусна няколко снимки 🙂

Stephansdom

Катедралата „Свети Стефан“ се намира на центъра на Виена, строена е доста продължително. Използвали са варовик при строежа, който постепенно е придобил черен цвят, ето защо църквата е била черна доскоро. След реставрацията й, трябва да бъде бяла, както са я построили 🙂 В момента се реставрира голяма част от църквата, затова екстериорните снимки не са хубави, но ще пусна няколко снимки отвътре. Част от църквата е безплатна за посетителите, но като цяло по-голямата част от нея, като подземието и кулите е платена. В северната кула на църквата виси най-голямата камбана в Австрия и втората по големина в Европа. Теглото й е над 20 тона. Интересни са и плочките на покрива, те са над 230 000. Повече информация за катедралата може да намерите в wikipedia. Няма смисъл да преписвам от там.

Hofburg

Двореца Хофбург е бил резиденция на Хабсбургите повече от 600 години. В него са живяли Франц Йозеф I и императрица Елизабет (Сиси), както и Мария-Антоанета.


Schönbrunn

Дворецът Шьонбрун е една от най-големите атракции на Австрия и от 1860 г. е една от главните туристически забележителности на Виена. Включен е заедно с градините си в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Цените на билетите за посещение зависят от това какво искате да видите и варират от €9,5 до €15.

Освен градините и самия дворец може да посетите и най-старата зоологическа градина в света. Тя се намира на територията на двореца. Билетът струва около €14. Горещо ви препоръчвам да посетите заведението пред входа на зоологическата градина. Правят страхотни вурстчета с пържени картофки.

На върха на склона на юг от основната сграда има някакво архитектурно недоразумение според мен. Казва се Gloriette и е някаква дълга и тънка сграда, единственото полезно нещо в нея е, че се открива хубава гледка към града. Може да видите панорама от 12 снимки в галерията по-долу.

Wurstelprater

или просто Пратера е увеселителен парк в парка Пратер. В парка има различни атракции, като най-известната е виенското колело. Освен това има и доста екстремни машини, на които лично аз не бих се качил 🙂 За увеселителния парк няма входна такса, но за сметка на това има за всяка една атракция.

Naturhistorisches Museum & Kunsthistorisches Museum

Музеите близнаци – Природо-историческия музей и Музея на историята на изкуствата се намират един срещу друг на площад Мария-Тереза и външният им вид е еднакъв. Не сме влизали вътре и няма смисъл да преписвам от други източници какво има там, но ще пусна няколко снимки отвън.

Staatsoper

Виенската държавна опера е едно от най-значителните музикални средища в Европа. Сградата е завършена през 1869 г. През 1945 г., по време на Втората световна война, част от сградата е разрушена от бомбардировки. Тя е напълно възстановена през 1955 г. Днес във Виенската държавна опера всяка година се провежда известният Оперен бал.

Belvedere

Двореца Белведере се състои от две сгради: По-малката се нарича „Долно Белведере“, а по-голямата сграда се нарича „Горно Белведере“.  Между двете сгради има градина  с много хубави фонтани.

Rathaus

Кметството е седалището на кмета, и на градския съвет. Сградата е доста впечатляваща. Построена е в готически стил, в периода 1872 – 1883г. На върха на кулата на кметството се намира Rathausmann – пазителят на сградата, и един от символите на града.

Hundertwasserhaus

Къщата е много интересна, с разчупена фасада в различни цветове, направена е от австрийски художник, скулптор и архитект Фрийденсрайх Хундертвасер. Въпросния архитект сигурно е много известен, но си признавам, че не бях чувал за него. Има негови сгради в Германия и дори Япония.

Karlskirche

Църквата Свети Карл, наричана още Карлскирхе е разположена в южната част на едноименния площад Карлплац във Виена. Този красив и доста необичаен храм се намира в квартала Виден (Wieden), в непосредствена близост до Виенския технически университет, операта и само на няколко крачки от прекрасния замък Белведере.

Идеята за построяването на храма идва през 1713 година, една година след отминаването на поредната епидемия от чума. Тогава кайзер Карл VI нарежда да се построи църква, която да бъде посветена на Карл Боромеус, който владетелят считал за свой патрон и лечител.

Основите на църквата Свети Карл са положени през 1716 година. Според информациите официалната сума похарчена за издигането на Божия дом възлиза на 304 045 гулдена. Една значителна част от средствата – 250 000 гулдена, са събрани от живеещите във Виена евреи.

Парите за църквата идват под формата на данък или с други думи – евреите е трябвало да си плащат, за да живеят във Виена. Това положение е известно като еврейска привилегия за пребиваване.

Най-накрая добавям няколко други снимки, които не влязоха в по-горната селекция.

28 thoughts on “Разходка и забележителности във Виена

  1. Здравей,
    Това лято ще ходим във Виена.
    Прочетох твоите впечатления, които ми помогнаха да се ориентирам.
    Искам да те попитам какви са цените по ресторанти, капанчета и кафенета и ще помоля за съвет по колко евро на човек да предвидя за ден / в по-скромен вариант/?
    Благодаря предварително.
    Поздрави
    Красимира

    1. Здравейте,
      ние не сме обикаляли много ресторанти, но примерно бирата на ресторант е около 4-5 евро. Едно ядене, примерно вурстове с картофки е около 10 евро. Шницелите по Виенски са от 10 до 15 евро. В Макдоналдс е най-евтино за ядене – за 7-8 евро може да се вземе цяло меню. Кафето е 1-2 евро на различните, не най-централни места.

      Като цяло цените са като в София, но в евро, вместо в лева.

      Пари… зависи от много неща – ако хотела няма закуска, ако държите да опитвате някакви специални неща… вземате повече, иначе за 15 евро на ден, човек може да яде без да остане гладен :). Ние сме си пазарували и от Билла, имаше много вкусни сандвичи с прошуто и домати. Хляба там е страхотен, няма нищо общо с този в България. Освен това в хранителните магазини е по-евтино, отколкото в България и ми е кеф да си купувам литър фреш за едно евро и други такива 🙂
      Приятно изкарване!

  2. Браво за страхотното описание и великолепните снимки.

  3. Това лято смятаме да посетим Виена, но не можем да преценим колко дни ще са ни необходими да рагледаме най-интересните места спокойно и без препускане … моля за вашия съвет.

  4. Здравей,ние тази зима ще ходим във Виена и искам да те питам на човек по колко евро (горе-долу) ще му трябва за билет за тези забележителности?

    1. Здравей,
      билетите са между 10 и 15 евро за всеки музей. Около 50 евро/човек ще е минимума, ако обиколите всички по-големи музеи.

  5. Благодаря ти,а аз знам,че по празниците всичко поскъпва 50,60 евро на човек на ден за храна ще стигнат,но ние сме вегетарианци и не знам колко евро ще трябват

    1. Зависи къде се храните, на заведения е доста по-скъпо, отколкото в България, може би около 25-30 евро на човек на ядене в ресторант е минимума. В магазините е по-евтино, отколкото в България.

  6. Здравей, ходих на екскурзия до Виена, но не съм доволна не можахме да видим много от забележителностите и сега смятаме да повторим.Може ли да ми кажеш знаеш ли нещо за подземното езето Seegrote.Единствено знам, чче е на 17 км от Виена.Дали може да стигнем с кола и каквото ти е известно.Благодаря ти

      1. Тук можете да намерите повече информация за подземното езеро Seegrotte. Благодаря за идеята, надявам се скоро да го посетя. http://www.seegrotte.com/

  7. Здравей,
    много ми беше интересно да чета статията ти за по-голямата част от забележителностите!Но не знам какво задължително трябва да видя от града, а понеже ще ходя на екскурзия там те моля да кажеш кои забележителности да посетя!
    Благодаря предварително!

    1. Всичко е въпрос на вкус. Според мен Schönbrunn и Belvedere. Хората, които си падат по музеите задължително Naturhistorisches Museum & Kunsthistorisches Museum.
      На мен ми харесва и просто да обикалям по улиците, да бия бира и вурстове, да зяпам хората по улиците…

  8. Благодаря за подробната информация. Смятам да посетя Виена в близките дни, а вашето описание ми помогна да реша какво още да видя. Била съм във Виена два пъти, но винаги минавах набързо за ден или два, така че има още много места, които трябва да посетя. Пожелания за слънчев и приятен край на седмицата!

  9. Здравей, Ники разгледах твоят блог и много ми хареса как си описал нещата които си посетил .И аз ,като тебе харесвам да се разхождам по улиците на даден град . Просто да усетиш атмосферата . Сега за Великден ще ходиме във Виена и Будапеща . Набелязали сме , като начало да посетиме Шонбрун ,Природо Историческият музей и тоя на Изящните изкуства. Големи ли са разстоянията между тях и има ли големи опашки за билети .Поздрави и хубаво лято и весели пътешествия.

    1. Здравей,
      във Виена няма големи разстояния. Според мен може и за един ден да ги обиколите и трите, ако ви е стегнат графика. Двата музея, за които говориш мисля, че са буквално един срещу друг, а Шонбрун е на 5км от тях. С градския транспорт сигурно ще ви отнеме 20тина минути от едното място до другото. Ако не искате да се пришпорвате си отделете повече време за Шонбрун, там е хубаво и през пролетта трябва да има доста цветя. Парка около двореца е хубав, в близост има и зоопарк, на входа му продават страшни вурстове 🙂

  10. Мерси много, супер е, че си отделил време. Утре пътувам, нямам търпение:))ще разгледам и какво си писал за Барселона, че и на там сме се запътили, но август.

  11. Здравейте, Ники! Отдавна ми е една от мечтаните дестинации Виена, а Вашето описание е… страхотно. Имам идея да направим едно пътуване до Будапеща примерно за 3-4 дни и от там с влак да отидем до Виена за няколко дни и обратно пак до Будапеща. Та искам да попитам, знаете ли за такива транспортни карти, които да включват железопътен транспорт от едното място до другото и вътрешноградски във Виена или Будапеща. Някой ще си помисли „еееее, чак пък толкова…не искаш ли и самолетния билет да е включен“ :)))))), но питам, защото преди доста време бях попаднала на подобна информация от хора, които са пътували по този начин, но сега не мога да я открия. Ако можете, дайте инфо, за което предварително благодаря. Пожелавам Ви много още вълнуващи пътувания!

    1. Има туристическа карта, включваща билет за влак от единия град до другия и обратно, като за втория получавате карта за цял ден. Не знам да има карти за повече от един ден в комбинация с билет за влак. Всъщност това е някаква програма, за много европейски столици – евтин влак + еднодневна карта за градския транспорт.

  12. Здравейте!много хубаво написано-поздравления!БИх искала само да попитам от музеите какво ми препоръчвате да посетя?Изключвам двата двореца те са задължителни-в Сиси нямам желание да влизам,но примерно тези два музея близнаците -в кой ми препоръчвате?Само да уточня ,че аз и компанията сме малко тип туристи обичащи улиците така ,че искаме само 3-4 мах.да посетим:)Благодаря ви предварително! 🙂

  13. Zdraveite!

    Izviniavam se za latinicata, no ne razpolagam s kirilica tyk. Mnogo vi molia za syvet. Shte ostavame na hotel za 24h. vyv Viena, no ne znam kak stoi vyprosyt s pridvijvaneto ot letishteto do hotela. Molia, spodelete kak e nai – ydobno i byrzo; ima li ranno metro t.k. poletyt ni e sutrinta ot Viena v 07:15 h.
    Bixte li preporychali hotel /
    Blagodaria mnogo !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.