Разходка и забележителности във Венеция

Здравейте,

измина месец откакто посетихме Венеция. Впечатленията започнаха да се избистрят и е време да ги запиша, преди да са избледнели. Лично аз не съм голям фен на обиколките на музеи, затова ще си призная, че през целия ни престой във Венеция не сме посетили нито един музей. Има достатъчно много неща, които могат да се видят и без да се затваряме в скучните музеи.

Както вече споменах в предишна публикация, спяхме в Местре, а всеки ден пътувахме с градския транспорт до Венеция и обратно по два пъти. Да, точно така, всяка вечер към 18:00 се връщахме до хотела, за да починем около час и да вземем статива за нощни снимки. Традицията да правим нощни снимки съществува доста отдавна, още от посещението ни в Прага. Според мен нощните снимки са малко по-интересни от дневните и имат някакъв собствен чар. Затова ще се опитам да подбера и добавя нощни снимки, които не влязоха в първоначалната селекция.

Венеция и близките островите са много китни и цветни. Бях си поставил за цел да събера снимки на много прозорци и цветя. Подбрах най-шарените в тази галерия:

Преди да кажа няколко думи за забележителностите, ще Ви предложа да си закупите Пътеводител на Венеция от National Geographic. Много е подробен, има много снимки и интересни описания на всичко, което може да се намери във Венеция. Горещо ви препоръчвам да тръгнете из уличките и просто да се разхождате. Няма никакъв смисъл да бързате, за да обикаляте забележителностите, те просто ще се появят докато се разхождате. Много хора казват, че повече от два дни няма какво да се прави във Венеция, но според мен, ако искате да се насладите максимално на града и да се потопите в атмосферата ви трябват два-три дни да разгледате по-долу изброените забележителности и поне още един ден, който да отделите за обикаляне из уличките и за хапване на паста в по-крайните райони на града.

Големият канал (Canal Grande)

Големият канал е главния воден път, който пресича цяла Венеция. По-малките плавателни пътища на италиански имат друго наименование – „рио“. Той е дълъг около 4км и е с различна ширина в различните си участъци. Дълбок е средно 5м и преди е използван за разтоварване на големите товарни кораби, които навлизат навътре в града и доставят стоката си директно в складовете в домовете на търговците.

В момента Големият канал може да се пресече по няколко начина – по един от четирите моста („Мостът Риалто“, „Мостът на босоногите“, „Мостът на академията“ и „Мостът на конституцията“), чрез корабчетата на градския транспорт – вапорети, чрез водно такси или с дългите черни лодки, наречени гондоли.

Мостът Риалто (Ponte di Rialto)

Мостът Риалто е най-старият мост във Венеция и е завършен в сегашния си вид през 1591г. Близо 260 години той е бил единствената твърда сухопътна връзка между двата бряга на Големия канал.

Площад Сан Марко (Piazza San Marco)

На площада Сан Марко се намират базилика Сан Марко, Дворецът на Доджите и Часовниковата кула. Площадът е може би най-голямото отворено пространство в цяла Венеция. Той силно контрастира с тесните улички и канали, които обхващат целия град. Площадът е известен и с големия брой гълъби. Има хора, които дават разни семена, с които да храните гълъбите, но това е забранено и може да отнесете някоя глоба.

Мостът на въздишките (Ponte dei Sospiri)

Мостът на въздишките е закрит мост направен от бял варовик. Мостът има малки прозорчета с каменни решетки. Той свързва старите затвори със стаите за разпити в Двореца на Доджите. Мостът е наречен така, защото по него са минавали осъдените на смърт, преди да бъде изпълнена присъдата им.

Базилика Свети Георги Големи (Basilica di San Giorgio Maggiore)

Базиликата Свети Георги Големи се намира на остров със същото име. Това е мястото, от което направих панорамите на Венеция. Мисля, че е доста по-подходящо отколкото Часовниковата кула на площада Сан Марко. Причините са няколко –  възможност в панорамата да влязат площада Сан Марко, Дворецът на Доджите, Часовниковата кула и други интересни сгради; два пъти по-евтин билет за вход (особено полезно, ако посещавате няколко пъти кулата в различни часове). Дневната панорама е от кулата, а нощната от площада пред църквата, тъй като кулата работи само до 18:00ч.

Има много други забележителности, но мисля да ви ги спестя. Както вече написах по-горе, препоръчвам ви горещо да си вземете пътеводителя, намирам го за много интересно четиво. Ето и снимките, моля обърнете внимание на имената им, за да разберете за коя забележителност се отнасят:

Следва „Един ден на островите Мурано и Бурано

13 thoughts on “Разходка и забележителности във Венеция

  1. Страхотни снимки, много съм впечатлена,аз също съм планирала да посетя Венеция.Мога ли да попитам с какъв фотоапарат сте снимал.Благодаря

    1. Техниката не е толкова важна, когато има достатъчно светлина. Иначе с Nikon D300s и различни обективи.
      Поздрави.

  2. Благодаря.Много харесвам блога ви и много ми харесва, че много подробно описвате всички места които сте посетил.Страхотен сте

  3. Здравейте, моля, приемете комплиментите ми за блога и снимките!
    Бихте ли ми казали как стигнахте до Мурано и Бурано и има ли такса, която трябва да се плати.Благодаря предварително!

    1. Здравейте,
      По спомен има вапорети (корабчета) на всеки 30 мин или час. Пак по спомен, мисля си, че са част от градския транспорт на Венеция и ако имате карта за цялата градска мрежа, може да пътувате до там безплатно.

  4. За съжаление препоръчаният Пътводител на Венеция не е наличен. Но Вашите снимки са прекрасни ,а обясненията и съветите ще са ми полезни.

  5. Снимките са много впечатляващи, а съветите много полезни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.