Разходка и забележителности в Будапеща

Здравейте,

поредна дестинация от нашия списък за посещения (който учудващо съвпада с дестинациите, до които лети wizzair от София) беше Будапеща. Тръгнахме бързо и без много подготовка, това разбира се не попречи да обиколим доста от забележителностите и някои интересни места.

Митове

Установих, че предварителните ни проучвания и разговори с приятели и познати, както и информацията в някои пътеводители не съвпадат много с истината. Ето и някои от тях:
Хората не говорят английски“ – не сме имали абсолютно никакъв проблем с комуникацията. Навсякъде сме се справяли без проблем.
Храната е много евтина – за 5€ човек може да поръча супа, основно и десерт“ – Това важи единствено, ако си 45кг мацка, на която порциона е около 300г сумарно. Но за храната по-късно.

Валута и обслужване

Официалната валута в Унгария е унгарсия форинт или накратко HUF. Курса по времето на нашето посещение бешe 1 лев = 144 HUF или 1000 HUF = 6,9 лева. Искам да призная, че въпреки приличните ми познания по математика постоянно се затруднявах да пресметна наум колко приблизително струват нещата, които си купувам.

Обслужването беше странно. Не бих казал, че е особено добро, дори на едно от местата дойдоха на масата да ни държат сметка защо коментираме нещо по поръчката на мекици 🙂 Във всички заведения гледат да те претупат и те гледат с някакво пренебрежение.

Храна

Храната в Будапеща, както казах по-горе не се оказа много евтина, но е с доста по-ниска цена от тази в съседна Виена например. Ето и пример колко струват някои често използвани хранителни стоки в туристическите райони:

 • Вода 500ml – 250-350HUF [1,75-2,50лв](в МакДоналдс – 420HUF)[3,00лв]
 • Вода 1,5l – 500HUF [3,50лв]
 • Кока-кола 500ml – 250-350HUF [1,75-2,50лв]
 • Голямо меню в МакДоналдс – 1300-1500HUF [9,00-10,50лв]
 • Кафе – 200-500HUF [1,50-3,50лв]
 • Кафе с парче пай в МакКафе 800-900HUF [5,50-6,25лв]
 • Дюнер – 800HUF [5,50лв]
 • Гулаш – 800HUF [5,50лв]
 • Наденички – 300HUF/100г [2,00лв]
 • Свежа салата – 600-800HUF [4,20-5,50лв]
 • Телешко и зеленчуци на скара – 3000HUF [21,00лв]
 • Голяма наденица с пържени картофи – 1500HUF [10,50лв]
 • Мекици – 500-800HUF [3,50-5,50лв]
 • Бира – 400-500HUF [2,80-3,50лв]

По съвет от приятели, посетихме Централните хали, където намерихме вкусни наденички, мекици с големината на голяма чиния, покрити с пудра захар и канела или пък течен шоколад.

На различни места предлагат сладко изпечено тесто във формата на голяма фуния, което така и не разбрах как се казва. Отвън е покрито с различни неща, които определят няколко вкуса – на захар, канела и др. Много е вкусно. Изглежда като нещо типично за Унгария, не съм виждал другаде.

И накрая, след толкова много консумация, ще трябва да се бръкнете и за тоалетна – 150-200HUF [1,00-1,75лв]. В МакДоналдс е безплатна при показване на касова бележка.

Градски транспорт

Градския транспорт е прекрасно уреден. Горещо препоръчвам да си купите карти за градския транспорт. Цените са прилични – 3 дневна карта излиза 3850HUF или около 27лв. Това включва целия градски транспорт – метро, трамваи, автобуси. Важно! Трябва да напишете името си на картата за градски транспорт на латиница с главни букви, иначе не е валидна.

Разбира се, типично по тарикатски начин, на летището се предлагат карти максимум за 1-3 дни и единични билети. Няма начин да се купи 7-дневна карта. Това, в случай, че будките не са затворени. Ако имате монети, може да си купите билет за 320HUF [2,30лв] от автомат на автобусната спирка, но кой ще си носи монети, ако не е ходил досега?

Така че единственият начин да се сдобиете със 7-дневна карта (в случай, че сте решили да останете повече от 3 дни), е да се натоварите на първия автобус 200E, който е единствения градски транспорт до летище BUD, терминал 2. Купувате си билет от водача, на цена от 400HUF [2,80лв] и слизате на последната спирка. От там влизате в последната спирка на метро 3 и си купувате така търсената 7 дневна карта (преди 21:30ч, когато затварят будките за продажба на карти). След като се качите на метро 3, можете да отидете буквално до всяка точка на града. В центъра на града се пресичат трите метро линии, а автобусите и трамваите са с много добри маршрути и с едно прекачване може да се стигне почти до всякъде.

Можете да си купите и туристически карти, които включват отстъпки и някакви безплатни входове за музеи, но цената е двойна, а бонусът им не е съществен.

Хотел

Цените на хотелите са различни, но доста по-приятни отколкото в по-големите столици. Ние отседнахме в хотел от веригата Ibis. Хотелът беше на много добро място, на 10 метра от метро станция на линия 2. Цената беше около 40€ на вечер. Разбира се има дребни неща, които ни дразнеха – няма мини бар, в който да си сложа някоя бира от магазина отсреща или пък трябваше да искаме допълнителни кърпи, тъй като имаше само две за двама човека. Същото важи и за завивките, добре че имаше една в гардероба 🙂

Забележителности

Неочаквано, списъкът със забележителности в Будапеща е доста дълъг. Както обикновено, ще кажа няколко думи за всяка една забележителност и ще кача снимки. Ето го и списъка:

Замъкът Буда (Buda Castle, Budavári Palota)

От 1987г. замъкът Буда е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Замъкът е наистина много красив комплекс от сгради, които през нощта изглеждат още по-добре. Историята на замъка не е лека. Построен е през 1265г, но е бил разрушаван няколко пъти. Сюлейман Велики и турците пощадяват замъка при превземането на Унгария и в частност Буда, но го разграбват. След това обединени християнски войски „освобождават“ Пеща от турците, но разрушават почти целия комплекс до основи. Най-големи поражения са нанесли  бомбардировките през Втората световна война.

Унгарският парламент (Hungarian Parliament, Országház)

Унгарският парламент е най-голямата сграда в Унгария и втория най-голям парламент в Европа (най-вероятно след Румънския). Сградата е 268 метра дълга, 123 метра широка и 96 метра висока. Фасадата е симетрична и е успоредна на р. Дунав, както ще видите на снимките.  През Втората световна война Унгарския парламент е разрушен почти напълно, но по-късно е възстановен изцяло.

Базилика Св. Стефан (St. Stephen’s Basilica, Szent István-bazilika)

Базиликата Св. Стефан е кръстена така в чест на първия крал на Унгария. Това е най-голямата базилика в Унгария, с височина от 96 метра. Можете да се качите на терасата на купола и да разгледате цяла Будапеща отвисоко. Цената за качване с асансьора и по стълбите е една и съща – 500HUF [3,50лв]. Когато бяхме на терасата забелязахме, че има външен и вътрешен купол, което малко ни озадачи и нямам представа дали това е нормално и дали базиликата не е достроявана.

Главната синагога/Наги синагога (Dohány Street Synagogue / Dohány utcai zsinagóga/nagy zsinagóga)

Главната синагога е най-голямата синагога в Европа и петата най-голяма в света. Има 3000 седящи места и е разположена в еврейския квартал на Будапеща. В града е имало много голямо еврейско общество, което намалява значително по време на Втората световна война.

Остров Маргарет (Margaret Island, Margit-sziget)

Остров Маргарет е 2.5km дългът и 500m широк. Площта му е почти 1кв. км. Той се намира по средата на река Дунав, в централната част на Будапеща.  Островът е покрит почти изцяло с паркове и е популярна дестинация за разходки и спорт на местните. По острова е забранено да се движат лични превозни средства и глобата по спомен беше около 30000HUF [210,00лв]. За сметка на това се движи автобус от градския транспорт. До острова може да се стигне и пеша по един от двата моста, които го свързват със сушата. На острова могат да се открият и останки от стар храм, както и минерални бани. Днешният облик на острова е образуван от сливането на три отделни острова. Имената им на унгарски са Festő, Fürdő и Nyulak. Трудно бих ги уцелил на български 🙂 Обединяването на островите е направено още през 19ти век, с цел контрол на течението на р. Дунав. Нивото на острова е покачено с малко над 2м, за да се предпази острова от наводнения.

Цитадела (Citadel, Citadella)

Цитаделата е построена върху най-високия от хълмовете на Буда – Гелерт (Gellért). Крепостта е построена през 1851г след Унгарската революция през 1848г. Цитаделата заема почти цялото плато на хълма. През Втората световна война е била използвана като противовъздушно съоръжение.

Тъй като цитаделата е разположена на най-високото място в Будапеща, панорамата от там е страхотна. Изкачването на хълма си заслужава. Близо до Цитаделата има различни интересни места като Статуята на свободата (покрай, която най-вероятно ще минете, ако се качвате пеша), Хотел Гелерт, Баните Гелерт и пещерата Гелерт.

Площад на героите (Heroes’ Square, Hősök Tere)

Площадът на героите е един от най-забележителните площади в Будапеща. Разположен е в края на бул. Андраши, близо до Градския парк. От двете страни на площада има две големи сгради – Музея на изящните изкуства отляво и Изложбената зала отдясно. Изграждането на мемориала започва по повод 1000-годишнината от основаването на Унгария (1896г.) и приключва през 1929 г. Тогава той получава и името си. В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на седемте племена, които основават Унгария през IX век, както и други забележителни фигури от Унгарската история – крале и държавници. В близост до централната колона на Площада на героите има мемориална каменна плоча на унгарските войници, загинали през Втората световна война.

Нямам качествени снимки от площада, защото по времето, когато го посетихме ние, имаше остатъци от сцена, най-вероятно от някакъв голям концерт.

Рибарският бастион (Fisherman’s Bastion, Halászbástya)

Рибарският бастион, известен и като Рибарски кули, е сред най-посещаваните забележителности в Будапеща. Наречен е Рибарски, тъй като е построен на мястото на намирали се по-рано там Рибарски квартал и Рибарски пазар. Строежът му започва през 1895г. Той представлява архитектурно съоръжение от галерии и кули, изградено около тераса. Оттук има отлична гледка към Парламента, мостовете над р. Дунав и голяма част от Пеща. В близост до тях него се намира следващата забележителност – катедралата Матиас. Някои части от Рибарския бастион са достъпни само чрез закупуването на билет на стойности 300HUF [2,10лв].

Катедрала Матиас (Matthias Church, Mátyás-templom)

Първото име на катедралата е било „Катедралата на нашата Дама“. В катедралата са се провели няколко коронации, включително на Чарлз IV, последния Хабсбургски крал. По време на турската окупация, голяма част от съкровищата в катедралата са били изнесени към Братислава, а катедралата се е използвала като джамия.

В катедралата може да влезете срещу входна такса от 1000HUF [7,00лв], която се заплаща на гишетата точно срещу входа за посетители. По едни вити стълби се стига до втори етаж, където има няколко помещения, които приличат на малък музей и съдържат различни артефакти.

Верижният мост Сечени (Széchenyi Chain Bridge, Széchenyi lánchíd)

Това е най-красивият от всички осем моста, които свързват Буда и Пеща. Той се намира центъра на града и е първият постоянен мост, който свързва двете части на града. Проектиран е през 1839г от английски проектант, а е завършен през 1849г. Всички части за моста са произведени в Англия и доставени до Будапеща, където са сглобени. Разбира се, както много други обекти, той е пострадал сериозно през Втората световна война, но е бил възстановен през 1949г.

Хълмовете на Буда, Будавар (Budavar)

Будапеща е образуван от сливането на три селища – Буда, Пеща и Обуда. Хълмовете на Буда се намират от западната страна на р. Дунав. На самите хълмове са разположени много от забележителностите, но и самите хълмове са един вид забележителност. Там има малки китни улички и стари сгради. Заслужава си човек да обиколи, ако има излишно време. Много лесно може да си спестите голяма част от изкачването, ако използвате фуникулер (не знаех, че термина е такъв на български…).

Забележителности, които не сме посетили: Зоологическата и ботаническата градина, Музей на изящните изкуства, Унгарски национален музей, Музей на приложните изкуства. Причина за това е, че не обичаме особено много музеите.

Също не сме посетили минералните бани, които много хора хвалят. Причината е, че не обичам да се потапям в малки обеми вода с множество други хора 🙂

Атракции

Автобусът-амфибия

Може да разгледате Будапеща по един малко нетрадиционен начин – чрез автобусът-амфибия. Той обикаля главните туристически обекти и след това влиза в р. Дунав за кратка разходка с амфибия. Удоволствието е на цена от 7500HUF [52лв].

Разходка с корабче

Ние се разходихме с корабче. Препоръчвам да го направите вечерта, тогава определено си заслужава. Има и луксозни и по-евтини корабчета. Ние се качихме на по-евтините. Цената е 1800-2000HUF [12,50-17,40лв]. Това включва един час разходка, слушалки и гид на английски език. Разбира се има и двойно по-скъпи, които предлагат и чаша вино.

Фуникулер

Дефиниция от уикипедиа – релсово транспортно средство с въжена тяга за превозване на хора, или товари на неголямо разстояние, при голям наклон на трасето. Фуникулерът е специализиран транспорт, в условията на тежък релеф на местността.

Този фуникулер свързва замъкът Буда и верижният мост Сечини.

И като за последно малко снимки, които не влизат в галериите по-горе:

49 thoughts on “Разходка и забележителности в Будапеща

 1. WOW това беше подробно описание…рядко човек вижда чак толкова подробни и полезни неща из нета. Мерси и аз се замислям дали да не отида там за един уикенд поне 😉

  1. Мисля, че wizzair спряха за зимния сезон полетите до там. Ще трябва да изчакате пролетта или да вземете скъпи билети 🙂

   1. Предстои ми пътуване до Венеция през март. Това беше една моя мечта която е на път да се осъществи, но имам нужда от помощ. Резервирах хотел в Местре хотел Пиаве Piave и самолетен билет с компания Wizzar. Може ли да ми дадете подробна информация за транспорат най – вече разписание на автобуси , карта за градски или междуградски транспорт откъде мога да я закупя с приблизителни цени. Благодаря предварително.

    1. Здравейте, в публикацията ми за Местре има сравнително полезна информация. На сайта, който съм споменал там има допълнителна инфомация и карти. Разписанието на автобусите може да видите на сайта на градския транспорт на Венеция ACTV. Карта може да се купи навсякъде, където се продават билети. Ние намерихме билети в едно кафене точно до спирката на градския транспорт.

    2. Здравейте, дали имате информация как се стига най- бързо и не много скъпо от Будапеща до Прага? Благодаря предварително!

 2. ааа и се сетих нещо за онова сладкото на фуния – Трансилванско руло – козуначено тесто се прави на лента и се навива на дъревна тръба на диагонално руло, пече се и се овалва в различни неща сладки или солени сега има в софия но е от типа бързо хранене – машините за понички както са и е тикляво и скъпо. 🙂

  1. Всъщност намерих въпросното нещо в мола на Стамболийски. Казват му „козуначено коминче“ и се намира близо до ескалатора на етажа с манджите. Тук беше 3лв и веднага взех едно с канела. Беше почти като в Будапеща. Това беше малко по-дебело и по-ниско, но предполагам, че като количество са еднакви. Никак не е лошо! 🙂

 3. Наистина чудесно описание на града, смятам да го ползвам след 2 дни! Направих резервация през booking.com за хотел Town Hall Apartments и се надявам локацията да е добра, понеже смятаме да вървим пеш. Дано и времето да е хубаво (хубаво, колко да е хубаво през януари :)))

 4. Въпросното лакомство на български се казва кюртОш калАч, на унгарски се изговаря малко по-различно, но приблизително по същия начин. Разпространено е и в Румъния, да. Но все пак, Трансилвания е била унгарска земя и унгарското влияние там е силно осезаемо – и в носиите, и в музиката, и в храната.
  Иначе, смея да кажа, че има някои неточности в статията, но страхотните снимки компенсират. Доста сте видели, но и доста повече има да се види.
  Надявам се в следващите подобни пътеписи, освен практичната организационна информация (за която браво) да има повече лични впечатления и случки!

 5. Здравейте, на всички . Скоро ще пътувам до Будапеща ,но не мога да намеря карта на трамвайте и автобусите. Купих пътеводител на Marko Polo, но в него има само карта на метрото. Ще бъда благодарен ,ако някой може да ми пише къде да намеря карта на транспорта

 6. Здравей, Ники скоро ще пътуваме за Будапеща , но не мога да намеря карта на трамвайте и автобусите . Купихме пъеводител на Marko Polo, но в него има само на метрото . Друго ,което искам да те попитам ,ако купя карта за 24 часа следобяд ще важи ли до другият ден.

  1. Здравей,
   като напишеш в гугъл budapest transport map и трябва да излезе карта на градския транспорт.
   Когато купиш картата, на нея се маркира дата и час. Задължително трябва да си напишеш името, иначе картата не важи.
   Поздрави,
   Николай

 7. Здравейте! Предстои ми пътуване до Будапеща и понеже ще пристигнем на летището късно следобед мислех да си закупим транферни билети да стигнем до хотела(има прекачване от автобус и после метро) и карти за 3 дни, но да ги ползваме от следващия ден. Сега разбрах от коментара Ви, че картите се активират в момента на закупуването, а не в момента на използването. Погрешно ли съм разбрала? Знаете ли къде в Будапеща е най-изгодно да се сменя евро за форинти?

  1. Картите влизат в сила от момента на закупуване от гишето и важат само, ако пише името ви на нея.
   Не съм сменял пари там, но в банките сигурно не е проблем. Освен това, ако имате кредитна карта е най-лесно с нея да плащате. Курса на кредитните карти по принцип е добър.

 8. Здравейте, след две седмици ми предстои пътуване до Будапеща и искам да посетя замъка Буда. Хотелът ми се намира в близост до метро станция Астория на линия М2. От картата на града разбрах, че въпросния замък се намира от другата страна на р. Дунав. Бихте ли могли да ми дадете информация за начина на предвижване от хотела до замъка. Предварително Ви благодаря!

  1. Здравейте,
   може да проверите на място градския транспорт и да се ориентирате, тъй като не си спомням точния маршрут. Между Буда и Пеща има няколко моста, а и метрото минава под р. Дунав, така че спокойно може да планирате само с помощта на карта.

 9. Първото което искам да споделя е , че за 32 години това е първият блог който прочетох от първата до последната буква . Страхотнен и интересн човек сте .
  Имам и аз въпрос , реших да изненадам жена си с Нова година в Будапеща . Живея в Англия и пътувам за 18 ти път с кола по моят маршрут , исках да ви попитам как да паркирам най-евтино в центъра на Будапеща. Говорих с администрацията на хотелът в които съм купил нощувките те казаха, че паркингът име резервиран до краят на годината и ме посъветваха да паркирам отсреща за 440 форинта или евро и нещо , но аз смятам а отседна за 6 дни така че търся идея за евтин паркинг . Адресът на хотела ми е Дизайн Хотел H-1013 Budapest, Lánchíd u. 19. Благодарности предварително Ники

  Не уточних 440 форинта на час е градската синя зона . А още един въпрос имат ли дневни пакети ….

  1. Здравейте,
   нямам представа какви са цените, защото пътувахме със самолет и не ми се е налагало да търся паркинг. Когато ходихме до Турция с кола, паркингът в Истанбул беше по 30лв на ден, но там нямахме никакви други опции, защото там има ужасно много коли.

 10. Здравейте,

  Имам само един въпрос. Колко време е необходимо да отделя за Будапеща за да мога да разгледам всичко по горе описано 🙂

  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   3 дни са абсолютно достатъчни, ако времето е хубаво. Ако обичате да посещавате музеи и дълго да ги обикаляте, поне още един ден.

 11. Здравейте! Огромно „Благодаря!“ за изчерпателната информация във вашата публикация! Чест и почитание, за това, че сте отделили време и желание да направите това, за да сте в помощ на много хора! Предстои ми пътуване до Будапеща през април. Все още ми се струва, че е далече във времето, но реших да погледна и набележа забележителности, които да посетим с колегите, с които ще пътувам. Радвам се, че попаднах на вашата публикация! Сега имам по-ясна визия за пътуването и престоя ми . Благодаря! Пожелавам Ви още много да пътувате и да споделяте интересни и полезни неща!!! 🙂

 12. Здравей Николай,
  търсейки информация за забележителностите на Будапеща, попаднах на твоя блог. Друго си е някой посетил града на място да сподели впечатления и полезна, практична информация. За Великденските празници ми предстои да посетя Будапеща и се надявам да имаме хубаво слънчево време, за да разгледаме всичко и да усетим духа на града. А и нали съм си русенка, харесва ми всичко, което е свързано с Дунава, надявам се и Будапеща да остане в сърцето ми :))

 13. Предстои ми много скоро пътуване до Будапеща и ще разполагам с малко време… Искам да направя една разходка с корабче ,че за малкото време с което разполагам да видя повече неща. Моля помогнете ми да намеря, от къде да се кача на това корабче. Ще съм ви благодарен ако ми кажете адрес, за да го задам в GPS-a!

 14. Здравейте,
  по време на Великденските празници посетих Будапеща и останах очарована от аристократичността, зеленината, чистотата, уредеността и простора на този град. Изключително предразполагащ и ориентиран към туристите и младите хора, а те бяха много…италианци, французи, норвежци, руснаци… Очевидно ценят туристическите си обекти, които обаче и много поддържат и инвестират в тях. Препоръчвам на всички разходка в сърцето на Дунава – остров Маргит, палата Буда, Парламента, разходка в града вечерта. Посетих спа комплекса Сечени…е, имаме си в пъти подобри спа центрове, а това ми се стори като градска баня. Но категорично всичко друго си заслужава да бъде видяно и аз бих отскочила до Будапеща отново. А и да не забравя, баровете също си заслужават 😉

 15. Здравейте! На 7-9,10.06.2014г. ни предстои пътуване до Будапеща. Интересува ме има ли вело алеи и можем ли да отидем до остров Маргарет и с велосипедите да се движим там. Трябва ли да разполагаме с пари в кеш или навсякъде можем да плащаме с дебитна карта? Благодаря .

  1. Не си спомням дали има обособени вело алеи, но на острова може да се стигне по моста и да се кара колело. Там има доста големи алеи, които са асфалтирани.
   Относно парите, добре е да имате флоринти, не разчитайте само на банкови карти. Може да ви се дояде нещо на пътя и да не можете да платите или пък да си купите сувенири 🙂 Ако сте от София, аз предпочитам Tavex за смяна на пари. Има ги по моловете.

 16. Здравейте, Николай,
  хиляди благодарности за полезната и изчерпателната информация.
  Предстои ми и на мен пътуване до Виена и Будапеща другият месец. И понеже смятам от тук да си купя форинти, та ми се иска да си направя някаква груба сметка колко да обменя. И в тази връзка, нещо се затруднявам в интернет да намеря цената на Фуникулерът, а пък чувам някакви слухове за такси от рода на 20000 HUF. Дали си спомняш, ако си го ползвал каква е цената?
  Предварително благодаря!

  1. Ами цената я мернах в нета около 1000 форинта в едната посока или 1700 в двете. Ние се качвахме пеша. Не е твърде много сякаш.

 17. Благодаря много за отговора. Както и предположих, явно са ме заблудили и така звучи доста по-правдоподобно.
  Поздрави!

 18. Стандартни ли са контактите в Унгария?
  Зарядните за фотоапарата и телефона ще може ли да се включват към мрежата нормално?

 19. Онова тестяно нещо го продават и в Прага и се казва Трдел ( 🙂 не съм изпуснала гласна ). Наистина е невероятно вкусно .

 20. Здравейте, Николай! Поздравления за интересния блог!
  Плануваме със семейството ми екскурзия в Будапеща с кола.
  И тъй като сме с две деца, едното, от които е в бебешка количка, искам да Ви попитам достъпни ли са забележителностите за компания като нашата?

  1. Здравейте,
   Мисля, че няма проблем, особено Пеща е доста равна. Не знам как е паркирането близо до забележителностите, но предполагам както във всеки голям град.

 21. Хареса ми и разказа и снимките.
  Бил сьм в Будапеща 3 пьти по времето на социализьма…

 22. Здравейте,много интересно сте представили Будапеща.Бихте ли ми казали от къде се купуват билети за корабчето,защото на мен ми предстои пътуване до там и бих желала да видя вечерна Будапеща.
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   извинете за късния отговор. Не мога да се сетя точното място, но е в близост до пристанището, от което заминават. Като се движите по крайбрежната улица и постоянно минават хора, които предлагат разходка с лодка.

 23. Здравейта,
  Много добре са описани забележителностите в Будапеща.
  Смятам скоро да пътувам до там за 2 дни и искам да видя колкото се може повече неща. Смятам да си купя карта, но не мога да реша каква: Budapest-24h; Hop on,hop off или River ride (Автобусът-амфибия). С коя ще спестя повече време, за да разгледам повече забележителности, включително и нощна разходка с корабчето?
  Благодаря!

 24. Привет! Уникална тема. Много благодаря за нея.
  Изключително полезна.
  Само искам да попитам, горе долу за 5 дни два души със колко форинта ще се оправят, като се има в предвид, че няма да си готвим и смятаме да обиколим повечето забележителности. Без спането разбира се. Ще съм благодарен за отговор. 😉

  1. Здравейте,
   Помислете какво бихте изхарчили в София и го умножете по 2 и мисля, че няма да сте далеч от реалната стойност. Навсякъде има по-луксозни места, по-добри ресторанти за хапване. Аз ходих наскоро във Венеция на малко по-различен вид разходка, по-скоро да хапна, отколкото да снимам и разглеждам.

 25. Здравейте, Nikolay, искам да попитам, вие когато бяхте там използвахте ли градксия транспорт, защото ми се струва, че когато запазиш хотел в идеален център всичко е сравнително близо. Ние ще спи в хотел Omega Guesthouse Budapest. Или ако сте използвали, за къде ви беше нужен, за да мога да се орентирам горе долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.