Забележителности в Милано

Посетихме Милано като част от обиколката ни на северна Италия. Бях събрал предварителна информация, че няма много забележителности, но въпреки това резервирахме 4 нощувки в града. Информацията се оказа правилна и останах малко разочарован от града. Според мен всичко интересно може да се обиколи в рамките на два дни. Всъщност, бях толкова отчаян от това, което виждам, че първия ден, че се върнах в хотела с 13 снимки (а това досега не беше се случвало). Ще споделя няколко лоши думи за хотела и после започват интересните неща.

Хотелът

Да си призная, бяхме малко разочаровани от хотел Gonzaga ***. Хотел е трудно да се нарече един етаж от офис сграда. Отрицателните емоции свързани с хотела бяха много повече от положителните. Няма място за сравнение между хотела, в който спахме само дни по-рано и този. Може би се подведохме по добрия рейтинг в booking.com, откъдето направихме резервацията, както и от факта, че са качили външна снимка на сграда на 7-8 етажа, която по-късно се оказва, че хотелът заема само един етаж от нея. Също пишеше, че има free mini bar, което в други хотели значи, че в този мини бар има нещо. В нашия имаше 2 минерални води – една газирана и една обикновена. После се замислих и установих, че free mini bar значи „безплатен хладилник“ 🙂 Кварталът около Централна гара изглежда малко опасен, въпреки че не сме имали никакви проблеми. Беше доста шумно, по улицата минаваха линейки и трамваи, които се чуваха въпреки добре затворените прозорци. Е, след целодневна обиколка се заспива по-лесно, но все пак не бяхме доволни. Стига съм се оплаквал, сега следва полезната информация.

Транспорт (включително до летището)

Транспорта в Милано е уреден прекрасно, но ние използвахме предимно метрото. Цената на единичен билет за до 90 минутно пътуване с прекачване беше 1,50€, но ние ползвахме билет, валиден 48 часа на цена 8,25€.

Тъй като летяхме с WizzAir, летището беше в Бергамо, на около 50км от центъра на града. Има два бързи и евтини начина за пътуване между Бергамо и Милано. Най-удобно е да си закупите билет за автобус. Terravision е фирмата, която обслужва маршрута. Другият вариант е с влака. Цената е почти еднаква – 5€ за автобуса и 5,15€ с влака. Двупосочния билет с автобус е 9€, което е плюс, ако пристигате и заминавате от Бергамо.

Забележителности

За мен беше странно, че градът е създаден около 400г. пр. н.е., по-късно през 293г. става столица на Западната Римска империя, а забележителностите просто липсват. Изглежда, че града наистина е индустриален и въпреки че съществува от 2400 години, няма много запазени сгради, паметници на културата и др. Разбира се, най-красиво е на централния площад, където може да се види всичко най-интересно от Милано.

Катедралата Дуомо (Il Duomo)

Строителството на катедралата започва през 1386г. и са нужни повече от 500 години за завършването й. Тя е една от най-високите сгради при построяването й, с височина от 108,5м. Благодарение на Наполеон Бонапарт, който е издал заповед да бъде завършена по най-бърз начин (не се сдържах, няма „никаква“ прилика с Бойко Борисов), след като е бил коронясан за крал на Италия  през 1805г., именно в тази катедрала. Седем години са нужни за изграждането на фасадата, но работата по самата постройка продължава дори до средата на ХХ век.

По време на нашето посещение се чакаше папата и затова достъпа беше много ограничен. Все пак можеше да се влезе и разгледа. Както обикновено, няма проблем да се снима вътре. Катедралата има съкровищница, за която входа е 1€, също така може да се качите на покрива й, но при нас беше забранено от съображения за сигурност на папата. Цената е 8€ пеша и 10€ с асансьор.

Кралският дворец (Palazzo Reale)

Намира се точно срещу катедралата Дуомо на площад Дуомо и обикновено има много интересни изложби, които ние пропуснахме.

Галерия на Виктор Емануил (Galleria Vittorio Emanuele II)

Галерията на Виктор Емануил или просто Пасажа е много красива сграда с прекрасна мозайка на пода и стъклени покриви. Има формата на кръст и в сградата са разположени множество заведения, бутици, антикварни магазини. След като се върнахме в България, един колега ми каза, че имало следното поверие: заставаш в центъра на Пасажа и се завърташ на 360 градуса, след това си пожелаваш нещо.

Ченаколо Винчано (Cenacolo Vinciano)

Това е мястото, където се намира „Тайната Вечеря“ на Леонардо да Винчи. Входа става само с предварително записване и закупуване на билети.

Операта Ла Скала (Teatro alla Scala)

Операта Ла Скала е световно известна, а е трудно човек да разпознае сградата, когато преминава покрай нея. Не сме влизали вътре, но прочетох, че има музей и входа за музея е 5€. Народния театър „Иван Вазов“ е несъизмеримо по-красив отвън и по-голям.

Замъкът Сфорца (Castello Sforzesco)

Замъкът е построен през 1368г. и е ползван за крепост, резиденция, имение. Замъкът има музей, който е безплатен през по-голяма част от годината, освен когато вътре не се показват изложби на Микеланджело. Ние му направихме нощни снимки, които можете да видите по-долу в галерията.

Панорамни снимки

Отчаяно търсихме място за панорамни снимки, но така и не намерихме. Искаше ми се да направя снимки на площада и катедралата Дуомо от високо, но не успяхме. Предварително бяхме проучили, че единственото подходящо място за панорама е един бар на Martini, на последния етаж на една доста висока сграда. Тъкмо отидохме и се оказа, че бара е само с покани и не е с публичен достъп.

Мода

Милано е известен като един от най-големите центрове за висша мода. Магазините на световно известни марки са разположени един до друг на няколко улици в центъра на града. Има разделение – по-скъпите са на улица Монтенаполеоне, а по-евтините на близките улици и около Пасажа. Присъстват всички световно известни марки.

Мисля, че това е всичко от мен за Милано. Ето няколко снимки, както обикновено може да обърнете внимание на заглавието:

Следва: Един ден в Бергамо

Редакция 19.10.2014: Предвид множеството отрицателни коментари, искам да кажа, че всеки има право на собствено мнение и моето мнение е такова, не карам никой да се съобразява с него, нито го налагам.

12 thoughts on “Забележителности в Милано

  1. Мислех да пусна отделен пост за манджите, защото са ми слабост 🙂 Отделил съм и малко снимки на паста.
   В Ла Скала не влизахме, видях го отвън и някак не ми се прищя да вляза…

 1. Хубаво че си наблегнал на забележителностите. Впечатленията ми от града са само от снимки на Джъмбо 🙂 .

 2. хубава статия. подкрепям не особено ласкавите думи относно по-ниския клас хотели. 3 звезди не навсякъде „блестят“ еднакво.
  Но смятам, че да пропуснете Тайната вечеря, е сериозен пропуск.
  С уважение: ТМ

 3. Предстои ми двудневна разходка в Милано през май месец. Добре описани впечатления. Доколкото знам Милано не е един от „впечатляващите“ градове на Италия, но определено ще ми отдам нужната почит.
  Отивам за да се насладя на забележителностите и добрата храна!

 4. Много интересно…аз живях две години в Милано и не успях да обиколя всичките му забележителности… За тези, които биха искали да го посетят-градът е страхотен, едно от най-хубавите места в Европа! Би било полезно да се закупи карта със забележителностите му (5 euro) и те да се посетят. Има невероятни места, но най-важното е атмосферата на този град! Както и да е… Иначе-само в музея на Леонардо ви трябват поне 3 дни,. Да, музей, не е магазин, но е нещо, което заслужава да се види! Има сериозна отстъпка за семейства и групи. За Тайната вечеря да не говоря- там трябва резервация за поне месец напред. За Дуомо също няма какво да говоря, трябва да се види! Вътре могат да се съберат 5000 човека – повече, отколкото на градските ни стадиони! А наоколо има поне сто места, които са уникални. Да не говоря за Каналите – там в кафенетата може да изкарате и седмица, а италианското кафе е уникално. Няма да говоря и за фестивалния комплекс, университетите, храмовете, парковете, арката на Наполеон, гробът на Верди! Мда…. нямало забележителности…И за магазините – такива има само в Париж и Лондон, може би и в Москва – там още не съм бил. Така че- има какво да се види в Милано – древен, модерен, епичен град! Айде, със здраве и успех!

  1. Изцяло ВИ подкрепям! Бяхме там преди 4 години и се каним отново да отидем – дъщеря ни нямала компания за някакъв концерт …Тогава успяхме и в Скала, и в музея Леонардо доста време прекарахме…..Съпругът ми скоро изрече, че той в този Музей спокойно един ден би си изкарал ……….разни хора – разни гледни точки!

 5. Явно, не ти е останало време да посетиш мизея на Леонардо ,който бих определил като уникален. Явно съм имал уникален късмет, защото видях тайната вечеря и то без предварителна заявка. Колкото до каналите на Леонардо не можах да намеря нещо красиво в тях. Също така природо научния музей може да се види. Красотата на Ла скала със сигурност не е отвън, но вътре изглежда внушително. Наличието на модни бутици е внушително, като през септември имаше доста промоции и цените не бяха никак скъпи ( посетих Милано през септ. 2013). Да не забравяме, че може да гледате и кръг от Ф1 на Монца, което е не далече от Милано.

 6. Извинете ме но Вие изобщо знаете ли какво говорите??
  Аз живея в Милано вече 2-ра година и все още не го познавам и не съм обиколила всичко. Града е доста внушителен!
  Всичко е невероятно! Венеция, Милано и Рим препоръчвам на всеки! Живяла съм в Венеция и Рим по около половин година но се задържах в Милано защото е наистина вълшебен. А всеки ден да ходиш в катедралата пак не омръзва 😉
  Пожелавам на всеки такъв късмет да посети това което наистина и красиво!

  1. Извинете, но всеки има право на собствено мнение. Моето е такова и не карам никой да се съобразява с него, ако имам 3 дни да разгледам някъде, ще отида на друго място.
   Поздрави.

   1. Разбира се. Подкрепям те на 100%. За 4 път съм в Милано и съм съгласен с думите ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.