Един ден в Братислава

Здравейте,

както вече писах в блога, бяхме на екскурзия до Виена. В един от дните решихме да прескочим до Братислава. Причините са много – разстоянието е малко, цената е ниска, сигурно никога не бихме отишли без причина, а и мисля, че няма директни полети на ниско тарифни авиокомпании. Освен това града е малък, около 400 000 души, което предполага по-малко забележителности. Последното твърдение се оказа невярно, защото не очаквахме да има толкова интересни места за разглеждане.

Транспорта от Виена се оказа много лесен. От най-близката будка на OBB си купувате билет до Братислава и обратно. Цената е символична – €14. Разстоянието също е символично – 65км. Виена и Братислава са двете най-близко разположени столици в света. Пътя със всякакъв транспорт отнема ни повече, ни по-малко от един час, а влакове има на всеки час. От Виена влаковете тръгват от гара Südbahnhof и пристигат в Братислава на гара Bratislava hl. st. (по спомен hl. st. – hlavna stancia, няма общо с българския, а 🙂 )

Тъй като няма граница с паспортен контрол между двете страни нямаше как да знаем в коя държава се намираме. Един приятел изказа интересно твърдение, което според мен също е вярно. Всички знаете, че като се возите на влак се чува едно характерно (не се смейте) тудуф-тудуф… В Словакия се чува, както и в България, но в Австрия няма такова нещо. Така че, за да се ориентирате на каква територия сте, просто слушайте за тудуф-тудуф 🙂 .

В цената на билета от Виена до Братислава се включва и карта за целия градски транспорт за първия ден от престоя в Братислава. Това ни улесни допълнително, защото не сме търсили будки за билети и карти. Забравих да спомена, че от Виена заедно с билетите си взехме и безплатно малък пътеводител на немски и английски за Братислава.

Преди да опиша забележителностите, които посетихме, ще споделя още няколко интересни за мен неща, които по някакъв начин контрастират с не толкова далечната Виена.

Като за начало, моя прозорлив приятел, който направи тудуф-тудуф откритието, забеляза че магазините за обувки имат същия комунистически стил, както и в България, преди 1989г. – малки кожени столчета от кафява кожа и малки огледала долу ниско.

Още при пристигането ни направи впечатление мръсотията покрай гарата, старите трамваи и куп други дреболии, които ни напомниха за България.

В Словакия се провеждаше световното първенство по хокей. Странно за мен, при температури от 31 градуса по Целзий как са успели да направят достатъчно качествен лед за световно първенство. По този повод навсякъде в града се продаваха всякакви сувенири, свързани с хокей, хокеисти и националните им отбори. Дори имаше магнити с хокеисти.

Направиха ми впечатление хората. Първо искам да уточня, че във Виена не видяхме симпатични хора, само симпатични деца. Всички Виенчанки изглеждат някак странни, безформени, с крака на културисти и много други неприятни черти 🙂 Освен това бяха някак студени и дистанцирани. В Братислава хората изглеждаха различно. Бяха симпатични, усмихнати, бих казал, че контрастираха доста с тези във Виена.

И дойде време за забележителностите:

Bratislavský hrad

Замъкът има правоъгълна форма, с четири кули на всеки ъгъл на сградата. В момента се реставрира и цвета му е коригиран – от охра е станал снежно бял 🙂 Много подробна информация има в wikipedia.

Kostol františkánov

Францисканска църква е най-старата на територията на Братислава. Завършена е през 1297 година и има готически стил. В момента се реставрира кулата и нямам хубави снимки на цялата катедрала.

Katedrála svätého Martina

Катедрала св. Мартин е най-голямата църква в Братислава. Намира се под Братиславския замък. Известна е с това, че е била мястото, в което са се короновали унгарските крале.

Stará radnica

Старото кметство се намира на центъра на стария град. Построено е през 15ти век. Използвало се е до 19ти век, като е имало различни предназначения, дори затвор, в който са изтезавали хората. В момента сградата е музей и могат да се видят както уреди за мъчения, така и старинни оръжия, брони, карти и др.

Grasalkovičov palác

Двореца Грасалкович (може би така се чете) в момента е резиденцията на президента на Словакия. Построен е 1760г. и е използван като културно средище. Хайдн е представял някои от творбите си за пръв път точно в този дворец.

Дойде време и за няколко снимки:

12 thoughts on “Един ден в Братислава

 1. името на гарата е hlavna stanica

  Друг път преди да идвате във Виена се обаждайте по фейсбук, аз съм често във Виена и може да пием по кафе или бира….

  1. Здравейте, Алек!
   Ще бъдете ли във Виена в периода 21-23.07.2016?
   Поздрави

 2. Поздравления за статия, а за снимките – нямам думи ヅ Снимката Bratislavský hrad е уникална, обработката също!

  1. Благодаря,
   всъщност почти няма обработка, само един contrast color range в nik color efex. Извадихме голям късмет защото имаше малко облаци и лично на мен ми харесва комбинацията облаци + синьо небе 🙂 и поляризационен филтър.

 3. Здравей, много е хубав разказа и доста полезен. Аз ще бъда във Виена за 5 дни и искам да отида за през деня до Братислава. Така че написаното от теб много ми помогна.Имам един въпрос – когато пристигнахте на гарата в Братислава как се придвижихте до центъра на града? Близо ли е и може ли да се измине пеша? Предварително благодаря за отговора. Имейла ми е хххххххх. Много се надявам да получа отговор. Благодаря.

  1. Като излезеш от ЖП гарата има едно обръщало на трамваи и е последната спирка на няколко трамвая. Единия ходи до центъра. Просто трябва да видиш кой е. Пази си билета за влака, защото той е и карта за цялата градска мрежа за един ден.

   1. Здравейте!
    Знаете ле дали тези правила са актуални и към настоящия момент, благодаря!

    1. Нямам представа, може да проверите на сайта на австрийските железници, там информацията би трябвало да е актуална.

 4. В катедралата Свети Мартин коронясват унгарските крале следа като столицата Буда е превзета от турците някъде към 15 век.

 5. Николай, благодаря за информацията. Ще ми бъде от полза. Пътувам на 15.07.2017г. за Виена и планувам да отида до Братислава за един ден.

 6. Здравей. Ние искаме да направим точно обратното. Да летим с уизеър до Братислава за 4 дни и единия ден да прекараме във Виена. Някакви съвети, ако имате ще се радваме да ги чуем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.