Ботаническа градина на БАН

Здравейте,

решихме да посетим Ботаническата градина на БАН, за която се твърди, че била от най-богатите в страната. Разбира се имахме не една трудности. На официалния сайт на градината няма никаква информация. Нито адрес, нито работно време.

Все пак след търсене в интернет търсачките успяхме да намерим поне работното време:

Вторник, Сряда и Четвъртък :
преди обяд от 9 до 12 часа
след обяд от 13 до 15 часа
Събота от 9 до 15 часа

Местоположението беше най-голямата мистификация. Но упоритото търсене, съпроводено с питането на 6-7 човека (от които двама полицаи от една патрулка, които също не знаеха къде е, а се намираха на 200 метра от нея) доведе до успех.

Успяхме да я намерим точно тук.

Разбира се изненадите не бяха приключили. Цената на билетите е народна – 2лв. за възрастни и 1лв. за студенти и ученици. Направих грешката да питам дали мога да снимам с моя апарат, защото имаше стикер „Забранено за фотоапарати“. Отговора беше „разрешават се само любителски снимки с любителски апарати“. При което показвам моя апарат и питам моя какъв е. Отговора беше красноречив – „80лв/час или 80лв/1 филм“. Отказах се да споря, и без това по това време на годината има само няколко цъфнали цветя.

Ето част от снимките, които успях да направя с подръчните апарати:

Като цяло бих определил посещението като недостатъчно задоволително заради малкото цъфнали цветя и заради липсата на възможност да снимам некомерсиално срещу някакво по-разумно заплащане. Според касиерката най-доброто време за посещения са месеците април и май.

6 thoughts on “Ботаническа градина на БАН

 1. След дълго търсене в нета за някаква информация за тази ботаническа градина, най после намерих всичко нужно на твоя блог. Благодаря!

 2. Благодаря за споделената информация. Напълно подкрепям горния пост, писан преди три години, защото и в момента положението е същото. Ако не е твоя блог, никаква информация нямаше да намеря.
  Поздрав 🙂

 3. Благодаря за местоположението, и аз стигнах до тук след много търсене.

 4. Благодаря, спести ми разходка дотам с децата в неделя (не е ли логично ботаническата градина да работи в неделя, а да почива, примерно, във вторник)?

 5. Доколкото разбирам, да посетиш Ботаническата градина на БАН е нещо като привилегия, предоставена на гражданите, независимо че те са готови да си платят. И какво е това работно време от 9 до 12, и 13 до 15?
  Тази Ботаническа градина е още едно доказателство, че всички работещи в бюджетните институции считат отиването на работа за досадно задължение.

  В НИМ хората на Божо Димитров не са по-различни, там също човек трябва да е много учтив с персонала, които от 15:30 ч. започват да се подготвят за затварянето на музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.