Разходка и забележителности във Верона

Преди да заминем за Италия бяхме направили план – няколко дни във Венеция и околностите и няколко дни в Милано и околностите. По средата на пътя между двата града е Верона. Решихме да направим еднодневна екскурзия до града на Ромео и Жулиета. Идеята беше следната – тръгваме рано сутрин от Венеция, обикаляме цял ден Верона и вечерта заминаваме за Милано. Искам да споделя, че избора за еднодневен престой във Верона беше много добър. Успяхме както да разгледаме всичко интересно, също така и да намерим хубаво местенце за хапване. Искам да вмъкна, че до Верона има и директен полет на wizzair от София.

Самият град представлява стара част, която някога е била обградена с крепостни стени и нова част, всичко извън крепостните стени. В миналото е имало няколко крепостни порти, през които е можело да се влезе в града и Porta Nuova е една от тях.

Пристигнахме около 11 часа на ЖП гарата Stazione F.S. Porta Nuova. Както подсказва името, ЖП гарата е точно до една от крепостните порти, т.е. при пристигането в града бяхме направо в историческия център. Разстоянията са пешеходни, няма смисъл да се купуват карти за градския транспорт, нито да се ползват някакви специални превози.

Забележителностите във Верона не са кой знае колко. Освен обичайните заподозрени – големите църкви, трябва да включим в списъка и къщата на Жулиета, Арена ди Верона, площад Ербе, старата крепост, римският театър и казармата. Следват по няколко думи за всяка една от забележителностите.

Исторически църкви във Верона

„Исторически църкви във Верона“ – така пише на билета за вход, който ни продадоха. Това са четирите най-големи църкви във Верона –  Катедралата Санта Мария, Църквата Св. Анастасий, Базиликата Св. Зенон и църквата Св. Фермо. В коя да е от църквите може да си купите билет за 6€, с който можете да влезете във всички църкви заедно. Може и да си купите билет за 2,50€ за една църква, но ако не знаете какво точно искате да видите, най-добре е да обиколите всички. На входа на всяка една от църквите раздават безплатно брошури, чрез които можете да се запознаете с историята на съответната църква.

Къщата на Жулиета

Останах малко разочарован от къщата на Жулиета още преди да я видя, защото вече знаех, че това всъщност не е къщата на Жулиета, и че просто някой е нарочил тази къща да се казва така. Още по-разочарован останах, когато разбрах, че балкона на Жулиета въобще не е съществувал, когато е построена къщата, а доста по-късно са решили да избият дупка в една стена и да направят въпросния балкон. Да не говорим за мизерията, която може да се види около самата къща – милиони употребени дъвки, забити в стената, изрисувани с химикал стени… С две думи грозна гледка.

Арена ди Верона

Arena di Verona е завършена през 30г. сл. Хр. и е след най-добре запазените амфитеатри в света. Капацитетът и е 20 000 души. Била е предназначена за какво ли не – от гладиаторски боеве и публични екзекуции до панаири. Сега се използва за провеждане на концерти и други публични събития. Ние не успяхме да влезем, защото течеше подготовка за концерт и не допускаха туристи.

Площад Ербе

Както си вървяхме из уличките попаднахме на площад „Ербе”. Той се намира в центъра на стария град и е една от основните забележителности във Верона. На площада се намират и Търговският дом, градската управа и 83-метровата кула Ламберти, както и готическият фонтан на Веронската Мадона от 1368 г. Точно до фонтана има и чешма с питейна вода, която е доста освежаваща особено в летните жеги 🙂 Това е и мястото, на което можете да закупите сувенири. На сергиите се продава всичко – тениски, магнити, чинийки, статуйки и всякакви други предмети свързани с Верона и Италия.

Старата крепост

Castel Vecchio или старата крепост се намира на река Адидже и има много красив мост над реката. Крепостта е построена между 1345г. и 1375г. По-късно крепостта е преустроена в музей.

Римският театър и казармата

От другата страна на реката, на хълма се намира Castel San Pietro, а под него римският театър. Замъкът е бил казарма, сега е военен музей. В двора му има стари военни машини. Има и прекрасна гледка към центъра на града. От тук направих панорамната снимка на Верона. Точно под казармата има античен римски театър, но така и не стигнахме до него. За сметка на това по пътя за казармата намерихме страхотно местенце за хапване, но за него друг път 🙂

Ето и няколко снимки от Верона:

Следва „Забележителности в Милано“.

One thought on “Разходка и забележителности във Верона

  1. Най-интереснот0, което видях във Верона бе операта „Аида“ в Арена ди Верона. Препоръчвам я горещо на всички посетители – грандиозен спектакъл! За информация започва около 21:00 и приключва около 00:45 и е приятно прохладно дори и след най-горещите дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.