Писта Серес

Здравейте,

Писта Серес е най-близко разположената писта до България, на която можете да карате мотор „на писта“. Повече за правилата, графика, карта на пистата и много друга информация можете да намерите на сайта на пистата. Аз ще се опитам да обобщя нещата, които не са написани на сайта и биха могли да ви бъдат полезни, ако решите да отидете да покарате.

Ние имахме малък проблем с намирането на пистата. Дори с GPS отидохме съвсем на близо до пистата, но всички табели са на гръцки и човек трудно се ориентира. Пистата се намира в един спортен парк. Има футболни игрища, картинг писта, писта за кросови мотори и др. GPS-а ни докара до входа на този парк. След това трябваше да се оправяме сами. Накратко, щом влезете в спортния парк през един много нисък тунел, влизате в Т-образно кръстовище, на което трябва да следвате стрелката „Pits“ и да тръгнете надясно. След около 150 метра свивате вляво и трябва да видите втори тунел, който ви отвежда в пистата. Координатите на бокса са 41°4’17″N, 23°31’3″Е. Ето го и на картата:

Пистата е отворена от 9 сутринта, но ние бяхме там малко по-рано. Събота и неделя има много повече мотори отколкото през седмицата. Бяхме там петък и събота и в петък имаше само 4-5 мотора и беше много спокойно. Когато е по-натоварено и има различни видове превозни средства се редуват на 20 минути. Например от 09:00ч до 09:20ч мотори, след това до 09:40ч болиди и след това коли до 10:00ч. Чухме, че ако има много мотори се разделят на две групи – бързи и бавни според времената, които дават на пистата.

Цената за един ден е 40€ за всяко превозно средство и 15€ за всеки водач, който излиза на пистата. Ако и аз карах мотора на брат ми, вместо 55€ само за него, щяха да ни вземат 70€ за двамата. Всички атрибути за мотористите са задължителни – ботуши, кожен костюм, каска и ръкавици.

С цел намаляване на разходите спяхме в Сандански. Първоначално бях скептичен за мястото, което предложи брат ми – мотел „Ерос“. Мислех, че като нищо може да ни излезе късмета в хотел с такова име. Оказа се, че мотела е супер чист, почти нов и за цената си от 35лв на стая за двама е страхотен. Хотела се намира на 10 метра от главния път Е-79, но стаите са с изглед към двора на хотела и беше много тихо. Ресторанта на мотела също е супер, скарата е супер, салатата е супер, всичко е супер. Останахме много доволни.

Стига приказки, нека да видим няколко снимки и видеото. Далечните снимки са снимани от мен, а близките са снимани от фотографа на пистата. Само той може да влиза на пистата и това е причината да нямам по-близки. Техниката му беше по-зле от моята и ако бяха ме пуснали сигурно и аз щях да постигна подобен резултат 🙂

Имах първоначална идея за видеото, което доста ми помогна, но и отне доста време за монтаж – повече от 20 часа. Снимал съм с две камери: GoPro HD (взета под наем от PhotoSynthesis), монтирана на мотора на няколко места, както и с моя Nikon D300s. Timelapse частта от разтоварването и подготовката за карането е направена със GoPro камерата, тъй като направихме близо 1800 снимки при интервал от 2 сек, което е прилична амортизация за моя апарат за едно 30 сек клипче. Частта от видеото, когато брат ми кара отговаря на две обиколки на пистата. Смяната на камерите така е направена, че напълно съответства с пистата, т.е. сякаш сме имали 4 камери и някой ги е превключвал 🙂

Ето и видеото:

2 thoughts on “Писта Серес

  1. Здравейте! Много благодаря на момчетата за предоставената информация. Това което сте направили да го заснемете и много хубаво,поздравления. Надявам се, да се видим там . Поздрави!

  2. евала за статията и за клипа. музиката е от острова ман :Д и е супер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.