Разходка до Барселона – част 1

Здравейте,

Реших да споделя впечатленията си от не толкова краткия ни престой в Барселона. Ще дам накратко информация за туристическите обекти и забележителностите, които посетихме, как се спряхме на хотел и как пътувахме в Барселона. Започнах да изписвам имената на кирилица, но вече съжалявам.

Програмата по дни беше следната:

Ден 1

Пристигнахме в Барселона с полет на wizzair.com около 18:30 местно време. На летището ни чакаше приятел на моя шеф :), който ни закара до хотел Hesperia Carlit. Избрахме хотела, заради неговата близост до центъра, нормалната цена и отличната оценка в booking.com.  Бързо се настанихме и Борче (приятеля на моя шеф) ни разходи с колата из Барселона, като накратко ни запозна с всички забележителности, покрай които минавахме.

Тук е мястото да спомена, че има поне два алтернативни начина да се придвижите от Терминал 2 на летището (където каца WizzAir) до центъра на града:

 1. Най-евтиния вариант е с влака, който минава на 30 минути, от терминал 2 до метро станция „Пасач де Грация“, от там влизате е метрото по подземен тунел и продължавате с метрото до крайната дестинация. Всичко това на цената на един билет за градския транспорт.
 2. Използване на автобус от Терминал 2 до площад „Каталуния“ и от там с градския транспорт. Цената на билета е около 4,5 евро. Автобуси има на по-малко от 10 минути. Борче ни обясни, че автобусната линия не се обслужва от фирмата за градски транспорт и това е причината да не може да се пътува с билети от градския транспорт.

В Барселона метрото е развито до невероятен мащаб. Има 9 (девет) метро линии, които се пресичат на много места. Мотрисите минават на не повече от 3 минути и половина. Най-евтино в метрото се пътува с карта Т-10. Позволява 10 пътувания на повече от 1 човек и струва около 8 евро. Единично билетче е около 1,40 евро. Билетите не случайно се наричат „метро + автобус“, защото в рамките на 75 минути може да пътувате с метрото и да се качите на автобус без да ви таксуват 2 пъти. Ако се сетя още полезни факти, ще ги изложа по-надолу. Сега преминавам към забележителностите и снимки от тях:

„Музеу Насионал д’Арт де Каталуня“ или накратко казано „Палау Насионал“

Намира се до най-големия площад в Барселона, а именно площад „Испания“. Известен е с пеещите си фонтани, които така и не успяхме да видим работещи. За нещастие случихме на профилактика (не ходете Октомври на фонтаните). До музея се стига с ескалатори, което много ни учуди. Не бяхме виждали обществени ескалатори. Ето и няколко снимки:

Ден 2

Тибидабо

Тибидабо е името на хълма, който е превърнат в обществен парк. На върха на хълма е построена църквата „Темпле де Саграт Кор“, което в превод значи „Храма на Святото сърце“. Самата църква е доста внушителна – висока над 75 метра и на върха стои статуята на Исус Христос, който е разперил ръце, сякаш е обгърнал Барселона с ръце и я предпазва. Църквата има няколко тераси, на които туристите могат да се изкачат, за да видят още по-впечатляваща гледка към Барселона. Ние бяхме там около обед и имаше неприятни изпарения над града и не се виждаше много ясно. Затова предпочетохме да не се изкачваме, тъй като няма да станах хубави снимки 🙂 В близост има детски увеселителен парк, така че е подходяща дестинация за хора с деца. Снимки от Тибидабо и църквата:

Монсерат

Монастир де Монсерат е старинен бенедиктински манастир. Основан е преди около хиляда години. Разрушаван е няколко пъти и всеки път е бил възстановяван напълно. Манастирът е на около 50км от Барселона. Ние ходихме с кола, но е възможно да се отиде и с автобус. По спомен автобусите тръгват от Барселона в 9:00 часа. Освен страхотната гледка от манастира ви препоръчвам горещо да се качите с влакчето нагоре по хълма. От там гледката е още по-страхотна. Ето и галерията от манастира:

Торе Агбар

Ами… няма какво да кажа за тази постройка, мога да покажа единствено снимки:

Ден 3

Ла Саграда Фамилиа

Може би най-посещаваната забележителност в Барселона е катедралата „Ла Саграда Фамилиа“. В превод означава „светото семейство“. Това е най-мащабния проект на Гауди, като строителството й е започнало още през 1882 година. Поради липса на финансови средства, катедралата продължава да се строи и до днес.  По проект трябва да има 17 кули високи над 100 метра, като всяка една представлява един от дванадесетте апостоли, един от четиримата евангелисти и Богородица. До момента са построени само осем. Качвам снимки, които не са с коригиране перспектива, тъй като сградата е много висока и единствения начин за близка снимка е близо до катедралата:

Парк де Лабиринт

Малко известно място за посещение е паркът с лабиринта. Стените на лабиринта са доста високи и голям човек спокойно може да се загуби в него. Също така е проектиран с доста задънени пътища и е интересно човек да се лута и да намира пътя през лабиринта. Ето и няколко снимки:

Монестир де Санта Мария де Пердалбес

Манастирския комплекс е изграден за много кратко време. Църквата е построена само за една година. Затова я няма разликата в стила между църквата и манастира, която се наблюдава в много от манастирите. Двора е много добре поддържан. В него има палми и мандаринови дървета и шадраван, в който плуват рибки. Ето и снимки:

Нощни снимки на дървения мост „Рамбла де Мар“ и кейовете с яхтите

„Рамбла де Мар“ е мост, на който пода е покрит с дървени летви. Ако се вгледате внимателно между летвите се вижда водата под краката ви. В единия край моста стига до паметника на Колумб, а в другия край води до един от моловете в града – Maremagnum и аквариума. Ето и няколко снимки:

Ден 4

Триумфалната арка (и в Барселона си има)

В градинката покрай Триумфалната арка има палми, в които има папагали вместо врабчета и гълъби. Гледката е много приятна, постоянно се чуват звуци на папагали, говорещи си измежду палмите 🙂

Ето какво намерихме в Интернет случайно:

Триумфалната Арка в Барселона, за разлика от други подобни момументи, не е свързана с военни почести, а има чисто граждански характер. Построена е през 1888 г., по повод Универсалното изложение и представлява врата към него, с която се приветстват посетителите му. Висока е 30 метра, издържана е в стил “neomudejar” (mudejar е смесен стил, с арабски и христянски елементи). На фронталната й част има надпис, гласящ „Барселона посреща нациите”. От всички страни са изобразени различни неща, представляващи алегории на индустрията, занаятите, земеделието и търговията, от вътрешната страна са изобразени гербовете на испанските провинции.

Парк де ла Сиутаделя

Парка Суитаделя е построен на мястото на печално известната крепост Суитаделя. От тази крепост Баселона е била управлявана и в нея са се извършвали екзекуциите на непокорните граждани. В превод суитаделя значи цитадела. В парка са запазени сградите, които са били в цитаделата и има няколко паметника на известни испански автори.

Аквариума

Споделих мнението и информацията, която имам за аквариума в отделен пост, тъй като там съм поместил единственото видео клипче от Барселона. Тук няма да качвам галерия, защото снимките са вградени във видеото.

Из уличките на стария квартал и Катедралата

Цяла Барселона е разделена прекрасно. Ако погледнете сателитната карта на Барселона в Google Earth или Google Maps, ще забележите, че всички улици са еднопосочни и перпендикулярни или успоредни една спрямо друга и фигурите, които отрязват улиците са квадрати. Всеки ъгъл на квадратите е скосен. Това е страхотно, само че не важи за стария квартал. Това е най-старата част на Барселона и явно е създадена преди влизането в сила на това правило за райониране. Има много красиви тесни улички, дори една от забележителностите е мостче над улицата, свърващо сградите от двете страни на улицата.

Катедралата е доста стара, но не е била завършена изцяло стотици години. Относно историята й, може да погледнете в интернет. Аз ще споделя туристическата информация – входа е 5 евро. Има асансьор до покрива. Гледката от покрива е приятна и се вижда голяма част от града. Ето и няколко снимки:

Ами дотук поста е 1367 думи и мисля, че е крайно време да спра да пиша. Очаквайте съвсем скоро втора част (линк към втора част), която ще обхване другите 4 дни от пътуването ни.

6 thoughts on “Разходка до Барселона – част 1

 1. Здравейте, поздрави за перфектното представяне на забележителностите на Барселона.
  Събудихте любопитството ми и тъй като имам огромно желание да заведа дъщеря си , ако е удобно бихте ли ми дали информация с коя агенция сте пътували и в кой хотел сте отсядали.
  Предварително Благодаря

  1. Здравейте,
   бяхме отседнали в Hesperia Carlit. Хубавото на хотела е, че е на центъра, на тиха уличка и е на 4-5 минути пеша до метро спирка, от която може да щурмувате всички забележителности. Дори ходихме пеша до Саграда Фамилия, Триумфалната арка и др.
   Резевация направихме сами и не сме ползвали агенция. Хубаво е да планирате няколко месеца по-рано, защото цените на полетите са много по-ниски, а и има свободни места в хотелите.
   Поздрави

 2. Здравейте,
  с няколко приятели решихме сами да организираме пътуване до Барселона в края на Март за 5дни. За нощувките се спряхме на варианта апартамент в близост до Магическите фонтани.Интересуват ни какво е Вашето мнение за няколко неща:
  1.района, в който сме решили да отседнем.
  2.на кое летище в Барселона пристига самолета.
  3.има ли някаква друга възможност за уплътняване на вечерта на пристигането, изключвайки Магическите фонтани.
  4.имате ли представа как бихме могли да стигнем до Барселона в миниатюри без кола.
  5.интересуваме се от фламенко представления
  Благодаря предварително за отговора Ви.

  1. Здравейте,
   1. Района е близо до центъра, така че от тази гледна точка сте близо до забележителностите.
   2. Не ми е известно Барселона да има повече от едно летище, но това можете да си го видите на билетите.
   3. Ами сигурно вариантите са много, просто аз съм споделил какво съм правил в първата вечер.
   4. Нямам представа коя забележителност е „Барселона в миниатюри“. Има карти на метрото, много е удобно и ако има наблизо метро станция ви препоръчвам да го използвате.
   5. Нямам представа, ние не сме ходили на такива представления.
   Поздрави,
   Николай

 3. Здравейте,пътуването ми до Барса и Коста Маресме беше отдавна,но пазя спомените си прекрасно.Бих допълнила,че ако разполагате с повече от няколко дни и кола(може и рент а кар) има доста интересни дестинации наоколо.Ние посетихме 2 крайбрежни градчета Розес и Кадакес(последното е уникално) в близост до френско-испанската граница.В Хирона е музеят на Салвадор Дали.Тарагона също е екзотичен крайбрежен град,на около 80-100 км на юг .И последно за хората ,който обичат увеселителни паркове-град Салоу и парка Порт Авентура,мисля че е най -големия и красив аквапарк в Испания и си заслужава.На Територията му има дори хотел.;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.