Защо никога повече няма да си купя обектив с марката Tamron

Здравейте,

За част от приятелите ми е известно, че хобито ми е фотография и сравнително често сменям някой обектив с друг и тествам с цел да намеря оптималните за мен обективи.

Имах Tamron 17-50/F2.8 (има множество букви, които нямат особено значение), По-известен е като безмоторния вариант на обектива. В момента на писане на поста има три версии на 17-50/F2.8:

 • безмоторна
 • с вграден мотор
 • с вграден мотор и стабилизация (този създаде целия проблем)

Обектива е супер като за цената си (на старо може да се намери около 500лв).  Малко е мек на F2.8, но от F4 става много рязък и отнася Nikkor 18-70 и Nikkor 18-135 отвсякъде.

Tamron 17-50mm F2.8 VCМисля си… продавам го и доплащам за Tamron 17-50VC (VC ~ Vibration Compensation). Идеята е ясна – светлосилен обектив + стабилизация прави перфектния репортажен обектив. При ниска осветеност около 1/10 до 1/20 и статични обекти доста добре предава атмосферата на събитието.

Както често се случва, това което си мисля, не е точно действителността.

Намерих едни връзки във вносителя на Tamron за България и вече го имаше в наличност в България. Реших да го купувам, договорих прилична цена и условието да го купя беше да имат повече от една налична бройка, за да тествам кой ще ми пасне по-добре на апарата.

Имах опасения относно точността на фокуса, явно това е проблем на качествения контрол и може би на факта, че производителите се опитват да намалят максимално цената на обективите си. Затова си приготвих една известна табличка, статива и апарата и отидох в офиса на фирмата-вносител. Теста беше следния: слагам обектива на 50мм, правя 10тина снимки с всеки един от петте обектива, които имаше налични. Преглеждам ги и решавам кой да взема.

Два от обективите дадоха директно страшен бек-фокус. Отпаднаха. Другите 3 бяха що годе добре, но фокуса беше на почти на ръба – от фокусната точка много назад и много малко пред фокусната точка. Както и да е, взех двата най-добри – за мен и за един приятел с Nikon D90.

Връщам се вкъщи, викам си ще прасна няколко снимки на жената за тестове – разстояния 1,30м до към 1,70м (обектива има distance report, от там виждам разстоянието). Фокуса се оказва на ушите.

Моя скромен извод, без да твърдя, че съм някакъв вещ оптик е, че обектива не е наред. И то е сбъркан много, как може на различно разстояние фокуса да се мени така?

Отивам до магазина и го връщам на следващия ден. Добре, че както споменах, имам връзки там и нямаше проблеми. Не исках да ми го пращат на сервиз, а да ми го сменят с друг. Намериха някакъв изпаднал от някъде, така и не разбрах от къде. Тествах го, беше малко по-добре, вземам го и си заминавам.

Извода ми: от 6 Tamron-a единия ставаше, а тялото ми досега не е имало някакъв проблем с други обективи. Тялото ми има корекция на фронт/бек фокуса, но при условие, че на 30-40см е точен фокуса, а на 1,3-1,7м не е, значи нещо е сбъркано много. Оказа се, че трябва да сложа корекция 14-15 от максимална стойност 20 на апарата, че да работи що годе нормално на около 1,5м. А какво става, ако искам да снимам на 10 метра или на различно фокусно разстояние от 50мм?

Продадох въпросния Tamron и ходих да си взема Nikkor AF-S 24-70/F2.8. Сега нямам грижи фокуса, само нямам време да снимам 🙁

Може би заглавието звучи малко пресилено, но докато продължават да правят такива обективи, наистина никога не бих си взел Tamron с вграден мотор и стабилизация.

9 thoughts on “Защо никога повече няма да си купя обектив с марката Tamron

 1. Пълни глупости от хора които вместо да снимат , търсят кусури на техниката!!!

  1. Бях във вносителя, чаках 2 месеца да дойде партида. Тествах N бройки. Отидох с таблицата за бекфокус и обектива на 50см от таблицата под ъгъл от 45 градуса цепи мрака на 50мм. Снимам жената от метър и малко на 50мм и фокуса е на ушите. Ебал съм го в стабилизацията като нямам 1 снимка на фокус. Като дадеш и ти 1000лв за обектив, който има фокус на ушите ми обяснявай как говоря пълни глупости. И да, на -15 af fine tune зараработи както трябва.

   Охарчих се за никонска оптика и фокуса е перфектен.

   Искам да отбележа, че не съм идиот и с предния Тамрон нямах никакви проблеми, но го продадох, за да си купя стабилизирания 🙂

   Микро аджъстмънта пише, че може да забави фокуса и други неща в ръководството на апарата, склонен съм да му вярвам и предпочитам обектива да няма корекция от 75% от максималната.

 2. Пичага, не знам какъв фотограф си обаче заменяш кропка за фулфрейм обектив. Логично би било да си купиш никор 17-55/2.8. Наясно ли си със себе си?!

  1. Логично е, ако давам над 2000лв за обектив да си взема 24-70, а не 17-55, защото следващото тяло ще е фул фрейм и тоя обектив за 2000лв няма на кой да го продам, 17-55 с тази цена не бих си го взел никога.

 3. Аз преди време имах проблеми с една Сигма – имаше ужасен бек-фокус. Занесох обектива в сервиза, там го калибрираха, и в момента Сигмата направо е резачка 😉

  Така че проблемът с неточния фокус си има хубаво решение – калибриране. И е много тъжно, че в България тази услуга я предлагат само Сигма…

  1. Profiled със сигурност калибрират телата на Nikon към обективи Nikon. При Тамрона май е друг проблема. Там има фокус наблизо или надалеч, освен това относително често потвърждава фокуса, където не му е мястото…

 4. Много мерси за добрата статия. Мисля че за всички купувачи ще е добре, ако има повече споделен опит.

 5. Бях в подобна на твоята ситуация. Имах 17-50/2.8 OS на Sigma. Два месеца и се счупи стабилизацията, а после 5 месеца поправка. Казах си – \\"Стига експерименти\\" и също като теб си взех 24-70, а в добавка и 10-24. Великолепна комбинация върху 2 кроп тела и това го казвам след 6 цифрено число снимки. Жалко, че забравям бързо та пак се хвърлих на Sigma и тъкмо вчера открих, че може би новият ми обектив има някакъв малък бек-фокус…

  А тези двата коментaтора да не са се объркали, че това е фото-форум?

 6. Статията е много интересна, дава ми много материал за размисъл. Някои от коментарите също са доста смислени, но ми е трудно да разбера, защо някои хора държат винаги да се изкажат неподготвени… Имам предвид тези анонимните.
  Иначе линка към таблицата вече не е активен. Може да използвате примерно този: http://web.archive.org/web/20110317070344/http://focustestchart.com/chart.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.