Боянска църква

Боянската църква е един от стоте национални туристически обекти. Все още нямам книжка, с която да обикалям и събирам печати, но това не ми попречи да посетя това място. Разбира се отново навигацията ни изневери. Следвахме табелите докато накрая спряхме на един площад и започвахме да разпитваме. Намерихме църквата малко по-лесно отколкото Ботаническата градина, но изненадите не спираха. Имаше доста чужденци, което явно обуславяше таксата от 10лв/човек за вход в църквата. Ние бяхме четирима, така че решихме да пропуснем. Разбира се един от нашата група е всеобщо известен с премия си характер и не пропусна да отбележи и дискутира цената на билетите публично. В течение на разговора се оказа, че все пак може да се влезе безплатно само понеделник от 15:00 часа. Това не ни попречи да направим няколко снимки и да отбележим местоположението на църквата в Google Maps.

Публикувам някоя снимка, ако някой иска да види църквата.

3 thoughts on “Боянска църква

  1. Ами скъпо е, а и доста е вложено в църквата за да се запазят стенописите, които са уникални и са правени още преди ренесанса (нещо като проторенесанс). И като обект има значение не само за Блгария, а и за световното културно наследство.

    Картините вътре разчупват каноните и са уникални. Така че 10-те лв си струват, но най добре в понеделник да отидете! Но най добре е с беседа…самата иконография е страхотна…препоръчвам!

  2. Вчера 22,09,08г. посетихме църквата. Колкото и уникални да са стенописите, възмутени сме не само от високата такса, но и от обслужването. Екскурзоводите бързаха и ограничаваха времето на разглеждане. Бяхме 4 -ма възрастни и две деца. Платихме общо 44,00лв. Така не се възпитава патриотично и родолюбиво поколение. За тези 44,00лв. трябваше да има беседа за историята и архитектурата на църквата, а на нас ни беше обяснено как църквата се руши и трябва да излизаме. Срамота е такива светини да бъдат достъпни само за хората с дебели портфейли и/или за чужденците. Как да обясня на 12-годишният си син, че сме пътували от единия край на България и няма да влезем защото цената е непосилно висока. Е, платихме входа, но се лишихме от посещение на друг национален обект . Видяхме стенописите, но си мисля, че проф.Димитров освен да пише книги, може да помисли и за отворени врати на паметницците на културата, поне на националните празници, защото празнуваме независимост, а се оказваме зависими от държавни институции които обслужват само определени интереси.

  3. Пиша коментар близо 11 години след последния. Бяхме там на 04.05.2019г.
    За съжаление нищо не се е променило!
    Цена на билета – 10 лв – за 10 минути.
    В църквата влизат по 8 човека.
    Екскурзоводката -само една – била ангажирана с група, по-късно, и на нас ни отказаха беседа,.при положение, че бяхме с предварително записване и изчакакахме около час. Пуснаха ни вътре и помолиха да си оставим чантите на една закачалка. Времето на престоя го засичат с хронометър на телефон! Попитах „пазача с хронометъра“ няма ли да ни разкаже с 2-3 думи кой е най-интересният факт за църквата, нещо за стенописите….. Пълно мълчание. Възмутих се на глас и казах, че за 80-те лева, които прибраха могат поне да дадат обща инфомация. Отговориха ми, че ако имам конкретен въпрос мога да го задам. Как може такова нещо!?
    Вие,мили хора, сте НА РАБОТА в музей! Ние не идваме неканени на гости! Или се отнасяйте с любов към работата си и с нужното уважение към туристите, или се махайте. От Вас файда никаква…
    Мястото е добре поддържано и стенописите наистина са уникални. Заслужава си да се видят. Но отношението……
    Ако все пак решите да посетите Боянската църква подгответе се предварително с информация. Ето няколко линка: http://www.boyanachurch.org/historybg.htm
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.